PROPUNEREA RUSIEI CĂTRE NASA ȘI ESA DE A COLABORA LA AMPLASAREA UNEI BAZE ȘTIINȚIFICE PERMANENTE PE SUPRAFAȚA LUNII SAU PE ORBITA ACESTEIA

Pe 19 ianuarie 2012, ROSCOSMOS, Agenția Spațială Rusă a început convorbirile cu SUA și Europa asupra unei aspirații dintotdeauna … o bază umană de cercetare pe Lună. Șeful agenției ruse, Vladimir Popovkin susține discuțiile cu oficiali de la NASA și Agenția Spațială Europeană pentru o facilitate permanentă. ”Nu dorim ca omul doar să pășească pe Lună”, a precizat Popovkin ăentru Vesti FM radio, conform agenției de știri Ria Novosti. ”Astăzi cunoaștem destul despre Lună, știm că acolo există apă în zonele sale polare … acum discutăm despre cum ar trebui să începem explorarea Lunei, împreună cu NASA și ESA.”

Dar asta nu este totul. Un salt uraș în evoluția omenirii începe de obicei printr-un pas mai mic, sau doi pași. Acesta este motivul pentru care Rusia plănuiește să lanseze în următorii 8 ani două misiuni către Lună, fără personal uman la bord. După Popovkin, planul este fie de a stabili o bază permanentă pe suprafața lunară, fie de a pune la lucru un laborator științific pe o orbită a Lunei.

Aceste declarații par să survină imediat după un ghinion al misiunilor spațiale ruse – mult povestita sondă marțiană Phobos – Grunt, care s-a prăbușit pe Terra, în urma unei defecțiuni. Conform publicației FixNews aceasta a fost ultima peripeție pentru ROSCOSMOS și a urma amenințărilor președintelui rus Dmitry Medvedev la adresa celor responsabili pentru eșecurile anterioare în domeniul misiunilor spațiale, respectiv pierderea unor sateliți și lansări nefaste”.

Oricum, important este să ne concentrăm asupra contribuțiilor pozitive pe care rușii le-au realizat, particular în domeniul explorării Lunei, misiunile Luna care au oferit câteva premiere serioase. Dintre acestea putem menționa prima aselenizare cu succes a unei nave pe Lună, prima fotografiere a feței îndepărtate, prima obținere a unei aselenizări ușoare și transmiterea unor imagini panoramice înapoi pe Terra, prima navă care a devenit un satelit artificial al Lunei, primele lansări ale unor misiuni rover și primele returnări de eșantioane de sol pe care rușii le-au împărtășit cu comunitatea științifică internațională.

Și dacă rușii îi vor convinge pe americani și europeni să coopereze, vom avea o bază științifică permanentă pe Lună, pe care noi o vom putea vedea prin telescop sau webcamurile viitorului. Apoi, se vorbește și de turism pe Lună … apoi, în viitorul mai îndepărtat, ne vom putea întreba dacă nu cumva …

Sursa: UniverseToday

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.