MISIUNEA VOYAGER 1 – RAPORT DE STARE – ECONOMIE DE ENERGIE. SPECTROMETRUL FUNCȚIONEAZĂ LA TEMPERATURI SUB MINUS 79 GRADE CELSIUS

Pentru a reduce consumul energetic, managerii misiunii Voyager au închis un sistem de încălzire pentru o parte din nava Voyager 1, scăzând temperatura spectrometrului cu peste 23 grade Celsius. Acum acesta operează la o temperatură de 79 grade Celsius sub minus, cea mai dură temperatură pe care acest instrument a suportat-o. Oprirea sistemului de încălzire este un pas în managementul eficient al resurselor, urmărindu-se diminuarea consumului electric, aşa încât Voyager să poată continua să colecteye şi să transmită date până în 2025.

În acest moment, spectometrul continuă să colecteze și să transmită date. Acesta a fost proiectat de la bun început să opereze la temperaturi către minus 35 grade Celsius, dar a continuat să opereze la temperaturi chiar mai mici, pe măsură ce sistemele de încălzire au fost oprite rând pe rând în ultimii 17 ani. Nu s-a știut dacă spectrometrul va continua să funcționeze, însă din 2005 acesta operează la temperaturi de minus 56 grade celsius. Așa încât inginerii sunt încredințați că instrumentul va funcționa în continuare după ce încălzitorul din vecinătatea sa a fost oprit în decembrie (Cel mai degrabă, spectometrul operează actualmente la o temperatură mai joasă de minus 79 grade celsius sau minus, dar detectorul nu poate sesiza temperaturi mai mici).

Oamenii de știință și managerii misiunii vor continua să monitorizeze performanța spectrometrului. Acesta a fost foarte activ în timpul întâlnirii misiunii Voyager cu Jupiter și Saturn și de atunci, o echipă internațională condusă de cercetători francezi analizează datele furnizate de spectrometru.

Ultimul încălzitor închis a fost parte a spectrometrului în infraroșu din apropriere, care nu a mai fost operațional pe Voyager încă din 1998.

Nava Voyager a fost construită de către Laboratorul Jet Propulsion al NASA din Pasadena, California, JPL este o diviziune a Institutului Tehnologic din Pasadena, California. Misiunile Voyager sunt parte a Sistemului de Observații Heliofizice al NASA, sponsorizat de către Divizia Heliofizică a Directoratului Misiunii Științifice din Washington. Pentru mai multe informații despre misiunea Voyager, vă invităm să vizitați site-ul http://voyager.jpl.nasa.gov .

Sursa: JPL.NASA.GOV

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.