CUM SĂ URMĂRIȚI CEA MAI LUMINOASĂ SUPERNOVA DINTR-O GENERAȚIE …

Universe Today a oferit o acoperire îndestulătoare asupra unei recente supernove din galaxia spirală M101 (sau Galaxia Vâltoare). Cititorii au uploadat imaginile lor pe pagina noastră de Flickr și am fost chestionați despre eveniment săptămâni întregi, după ce acesta a fost detectat.

Dacă supernova s-a atenuat de la momentul de vârf al strălucirii sale, cele mai multe evenimente ale acesteia au survenit prin străluciri rapide și estompări mai încete. Această supernova nu este deloc vizibilă cu ochiul liber, dar aici aveți tot ce este necesar să știți pentru a surprinde o părere a celei mai luminoase supernove din ultimele două decade.

Întâi o idee asupra M101: Poreclită Galaxia ”Vâltoare” sau ”Titirez”, pentru asemănarea sa cu o jucărie, brațele distincte ale galaxiei M101 pot fi surprinse de echipamentul chiar și al unui astronom amator. M101 se află cam la 6 mega parseci distanță de sistemul nostru solar, ceea ce înseamnă că este la șase distanțe de noi, față de cea mai apropiată galaxie, Andromeda. Galaxia M101 este o galaxie mult mai mare decât Calea Lactee – aproape de două ori mai mare.

Ceea ce îi dă plus valoare acestei galaxii M101 este tipul supernovei aflate în interior. Descoperită cu aproape o lună în urmă, pe 24 august, SN2011fe a debutat cu o magnitudine către 17, iar recent a atins un vârf de magnitudine 10 (magnitudinea 6-7 este limita vederii cu ochiul liber pe cerul de noapte).

Cercetătorii și astronomii amatori, deopotrivă, s-au grăbit să culeagă informații asupra SN 2011fe. Unii dintre observatori au căutat în datele arhivate pentru sfârșitul lui august, numai pentru a vedea dacă nu cumva au capturat supernova, fără să o observe!!!

Către mijlocul lunii septembrie, SN2011fe a devenit prea vagă pentru ca observatorii obișnuiți să o poată surprinde, însă astronomii amatori experimentați încă o pot vedea în telescoapele lor. Dacă aveți un telescop bun, puteți lua în considerare contactarea unui club astronomic local pentru a vedea dacă au program de observații în zona dumneavoastră.

Surprinderea M101 și SN 2011fe nu este o provocare teribilă, atâta timp cât aveți o perspectivă vizuală decentă spre nord. Puteți găsi ușor M101 utilizând asterismul Carului Mare (Ursa Major).  Căutați ultimele două stele alte mânerului Carului Mare (Mizar și Alkaid). Deasupra punctului din mijlocul celor două stele se află M101. Pentru cei cu telescoape motorizate, începeți cu Mizar și deplasați puțin către est și apoi în sus. Cei care sunt norocoșii dotați cu sistem ”Go-to”, pot introduce coordonatele RA și DEC, respectiv 14:03:05.81 , +54:16:25.4.

În această săptămână ar trebui să încercați să observați M101 târziu în noapte; altfel o veți găsi închisă la orizont și spălăcită de către bombeul Lunii în descreștere. Ochilor dumneavoastră, M101 le va apărea ca o antipatică pată murdară în ocular. Dacă vă aflați într-un loc întunecat și folosiți un filtru, puteți obține ceva detaliu pe un telescop de 12″ sau mai mare.

Mai sus este o imagine generată de Stellarium. In imagine sunt câteva constelații și câteva stele pentru ghidaj pe care le puteți utiliza pentru a orienta telescopul spre M101.

Cer senin și mult noroc!

 Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.