Până de curând, astronomii erau extrem de sceptici asupra posibilității existenței planetelor în sisteme stelare multiple. Așteptarea era că forța gravitațională cu variații constante ar putea în cele din urmă expulza o asemenea planetă din orbită. Însă, în ciuda îndoielilor, astronomii au găsit câteva planete în asemenea sisteme solare. Recent, astronomii au anunțat o nouă descoperire, de astădată în sistemul stelar triplu HD 132563. Detectarea noii planete a devenit parte a unui studiu mai cuprinzător asupra acestui sistem triplu, pe o perioadă de un deceniu. Cele două stele principale ce compun sistemul sunt amândouă similare Soarelui ca și masă, deși cumva mai sărăcăcioase în metale și se orbitează una pe cealaltă la o depărtare de aproximativ 400 UA. Steaua principală HD 132563A este de asemenea, ea înseși, o binară. Această situație necunoscută anterior, a fost de asemenea raportată de către echipa condusă de Silvano Desidera, de la Observatorul Astronomic din Padova, Italia.
Planeta recent descoperită orbitează a doua stea din sistem, HD 132563B. Împreună cu componenta binară a stelei principale, noua planetă a fost descoperită spectroscopic. Planeta are cam 1,3 din masa lui Jupiter, cu o distanță în medie, față de steaua părinte de 2,6 UA, și o excentricitate înalt moderată de 0,22.
Echipa a încercat de asemenea să fotografieze planeta direct, utilizând optică adaptativă de la Telescopul Național Galileo. Dacă s-a observat un indiciu în strălucirea stelei, care ar fi putut fi planeta în chestiune, echipa nu a fost sigură dacă detecția este sau nu un efect instrumental.
Cu această nouă planetă descoperită, numărul total al planetelor descoperite în sisteme stelare a ajuns la 8, și deci acest număr este mai degrabă prea mic pentru a putea trage concluzii serioase, pare că planetele, în sistemele stelare multiple, par să fie comune și să reziste ne deranjate perioade foarte mari de timp. Acest sistem stelar este preconizat a avea o vârstă de 1-3 miliarde de ani, pe baza activității stelare, precum și a cantității de litiu prezent în atmosfera stelară (care scade cu timpul). Totuși, după masă și luminozitatea pe izocroni, sugestia este că stelele ar putea avea o vârstă de 5 miliarde de ani. În oricare dintre situații, sistemul planetar este stabil din punct de vedere dinamic.
Pe baza studiului acestor 8 sisteme, echipa a sugerat că planete ce există în jurul unor asemenea membri ai sistemelor stelare multiple pot fi la fel de comune precum cele din jurul binarelor sau sistemelor cu o singură stea.
Sursa: UniverseToday
Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
Ok