Numărătoarea inversă finală pentru programul navetelor spațiale americane. Următoarea stație? MARTE!

Ziua de vineri, 8 iulie 2011, a fost o zi cu semnificație istorică pentru NASA – una care va rămâne vie în istorie ca ziua ultimei lansări a unei nave spațiale. Câteva dintre ultimele cuvântări istorice ale echipei de control a lansării, precum și din partea astronauților, chiar înainte ca Atlantis să intre in istorie, precum și câteva mesaje ale unor personalități publice marcante – au marcat acest moment:

Directorul de lansare Mike Leinbach a avut întotdeauna câteva cuvinte de încurajare pentru astronauții ce așteptau pe puntea de lansare pentru ok-ul misiunii. Acesta este mesajul pe care l-a transmis vineri:

”Ok, Fergie (comandantul Chris Ferguson), avem presimțiri foarte bune aici la sol despre această zi, așa încât – din partea celei mai grozave echipe din lume, mult noroc pentru tine și echipajul tău în acest zbor final cu acest simbol grozav al Americii. Și pentru ultima oară, Fergie, Doug, Sandy și Rex, mult noroc. Dumnezeu să vă ajute și vă dorim să aveți ceva distracție acolo sus”.

Ferguson i-a răspuns: ”Hei, mulțumiri ție și echiperi, Mike pentru că până la sfârșit ați făcut ca totul să pară atât de ușor. Navetele vor fi întotdeauna o reflecție a ceea ce o mare națiune poate realiza atunci când îndrăznește să fie cutezătoare și își urmărește țelurile. Aceasta nu este călătoria finală, Mike, noi doar încheiem un capitol al unei aventuri care nu se va sfârși niciodată. Vă mulțumim – ție și miilor de bărbați și femei care au pus sufletul și și-au dedicat viețile cauzei explorării spațiale. Să aprindem acest foc încă odată și să fim martorii unui moment de culme al acestei națiuni.”

Un alt mesaj înduioșător a fost transmis din partea membrilor echipajului de închidere de pe rampa de lansare, care a agitat o serie de semne în fața camerei din sala albă:

”Din partea tuturor celor care au proiectat și construit …

Au asigurat service-ul și încărcarea … lansarea și controlul misiunilor …

Au operat și zburat cu aceste vehicule spațiale magnifice …

Mulțumiri pentru cei 30 de ani alături de navele spațiale ale națiunii noastre.

Mergi cu Dumnezeu, Atlantis,

Dumnezeu să binecuvânteze America”

 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Barac Obama, a declarat după lansare:

”Astăzi, americanii au privit cu mândrie cum patru dintre cetățenii noștri au pornit încă odată spre ceruri de la Centrul Spațial Kennedy, în nava spațială Atlantis. În spatele navei Atlantis și a echipajului său se află mii de lucrători dedicați, a căror contribuție a fost vitală timp de peste 30 de ani, pentru programul navelor spațiale americane. Lor și întregii echipe a NASA doresc să-mi exprim sincera mea gratitudine. V-ați ajutat țara să fie în fruntea erei spațiale și voi continuați să ne inspirați în fiecare zi.

Lansarea de astăzi marchează zborul final al navetei spațiale, dar este momentul și al trecerii într-o nouă eră al aventurii fără sfârșit de a împinge tot mai departe frontierele explorării și descoperirii în spațiu. Vom implementa inovațiile din știință și tehnologie. Vom îmbunătăți cunoașterea, educația, inovarea și creșterea economică. Și am dat specialiștilor de la NASA o nouă misiune, foarte ambițioasă: aceea de a sparge noile granițe în explorarea spațială, trimițând echipaje umane americane către Marte. Știu că NASA este capabilă de realizarea acestei misiuni și plănuiesc să fiu pe aproape, atunci când aceasta va deveni realitate.

Felicitări pentru Atlantis, astronauții săi și oamenii programului spațial american pentru această lansare perfectă și mult noroc pentru restul misiunii pe Stația Spațială Internațională și pentru reîntoarcerea acasă. Știu că poporul american împărtășește mândria mea în ceea ce privește țelurile atinse ca națiune și – de asemenea – încântarea privind următorul capitol al preeminenței în spațiu”.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.