15 iunie 2011 – Eclipsă totală de Lună

Exact în momentul în care se împlinesc 122 de ani de la trecerea la cele veșnice ale nepieritorului Luceafăr al liricii românești, Mihai Eminescu ( numele poetului național este purtat de două obiecte cerești: un crater al planetei Mercur și asteroidul 9495), Pământul, într-o firească conlucrare cu Luna, ne vor oferi un spectacol celest așteptat cu multă nerăbdare de toată comunitatea astronomică și nu numai: o eclipsă totală de Lună.

Ultimul fenomen de acest gen vizibil în țara noastră a avut loc în data de 21 februarie 2008. Atunci, faza de totalitate a eclipsei a avut o durată de 50 de minute, însă peste câteva zile ne vom bucura de aproximativ o oră și 40 de minute de Lună acoperită complet de umbra Terrei.

Începutul eclipsei parțiale va avea loc la ora 21:22, faza de totalitate va debuta o oră mai târziu, maximul eclipsei înregistrându-se la ora 23:12. Sfârșitul eclipsei totale va avea loc la 2 minute după miezul nopții, faza de parțialitate terminându-se la 1:02.

Observarea eclipsei se poate face cu ochiul liber sau prin instrumente (în acest caz vă recomandăm cu căldură să ne vizitați în miercuri 15 iunie începând cu orele 21:00). Luna se va afla în constelația Ophiucus (Omul cu Șarpele), la aproximativ 150 est de steaua Antares (roșiatica din Scorpionul) și cu 100 sub steaua Sabik din Ophiucus iar pentru a putea fi observată în condiții optime trebuie să avem orizontul sud-estic liber, pentru că astrul nopții nu se va ridica prea mult deasupra liniei orizontului. Prognoza meteo arată destul de încurajator pentru Baia Mare, sperăm așadar ca observarea fenomenului să nu fie afectată de câțiva nori răzleți.

Mai multe detalii găsiți pe

http://www.astro-info.ro/eclipse/LE2011Jun15T.html

Cer senin!

Paznic de noapte la stele – Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.