Un ok dat pentru avionul spațial Skylon – care va reduce dramatic costurile lansărilor pe orbita Terrei și ar putea fi un boom pentru turismul spațial

După 30 de ani de dezvoltare, Agenția spațială a Marii Britanii și Agenția Spațială Europeană a dat ok-ul pentru avionul spațial Skylon.

Skylon, care este dezvoltat la Oxfordshire, pe baza motoarelor cu reacție, este o navă spațială nepilotată și reutilizabilă care se poate lansa pe o orbită joasă a Terrei după o decolare convențională de pe o pistă aeroportuară.

Având aspectul mai degrabă al unei navete din Războiul Stelelor, Skylon este un vehicul spațial reutilizabil cu o singură treaptă intrinsecă. Aici nu se pune problema unor rachete de accelerare foarte costisitoare, cu tancuri externe de combustibil sau facilități uriașe pentru lansare.

Motoarele SABRE ale vehiculului hibrid utilizează hidrogen lichid combinat cu oxigen din atmosferă la altitudini de peste 26 de km și viteze de până la 5 Mach, înainte de a schimba sistemul de alimentare on-board pentru ascensiunea finală pe o orbită joasă, prin stadiul de rachetă.

Cu Skylon se intenționează scăderea dramatică a costurilor implicate de activitatea comercială în spațiu, putând purta încărcături de până la 15 tone, incluzând sateliți, echipamente și chiar persoane pe orbită, la costuri mult mai mici decât implică rachetele convenționale foarte scumpe.

Odată ce nava spațială și-a completat misiunea, va reintra în atmosfera Terrei și se va întoarce la bază, aterizând ca un avion pe o pistă de avion, fiind astfel total reutilizabil și putând realiza mai multe misiuni într-un timp foarte scurt.

Skylon a obținut aprobarea de principiu din partea unei echipe de evaluare a designului – a Agenției Spațiale Europene. ”Nu există nici un impediment sau problemă critică identificată, care să împiedice dezvoltarea și realizarea acestui proiect, nici în ce privește vehiculul Skylon și nici în cea a motorului SABRE”, este concluzia raportului de evaluare.

”Consensul privind calea de urmat este de a continua dezvoltarea acestui motor inovativ care va permite dezvoltarea pe mai departe a vehiculului”.

Agenția Spațială a Marii Britanii spune că tehnologia superioară de pre-răcire a motoarelor SABRE, va fi prezentată printr-o demonstrație chiar în această vară.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.