Mesaje noi de pe Mercur!

Sunt numărate cam vreo două luni de zile de când naveta MESSENGER a intrat cu succes pe orbita în jurul planetei Mercur, pe 18 martie, iar imagini după imagini au început să apară de pe cea mai interioară planetă din sistemul nostru solar, cu o rată fără precedent, ceea ce nu poate fi deloc supărător.

Imaginea de deasupra prezintă emisfera sudică a lui Mercur și razele luminoase ale craterului Han Kan, larg de 50 de km. Această imagine a fost preluată pe 17 mai 2011.

Alte imagini de la Messenger sunt disponibile, unele prezentând regiuni și caracteristici care nu au fost înainte cartografiate și nici măcar numite.

Orbita lui Messenger în jurul lui Mercur este înalt eliptică, cam cu 200 de kilometri deasupra suprafeței sale nordice și cea mai apropiată trecere este la 15.193 km depărtare de polul sud.

Naveta Messenger este prima asemenea sondă creată pentru a orbita planeta Mercur, iar cele 7 instrumente științifice și pentru investigație radio sunt capabile să ne dezvăluie istoria și evoluția celei mai interioare dintre planetele sistemului solar. În timpul misiunii primare de un an, MDIS este programat să obțină peste 75.000 de imagini ca suport pentru țelurile misiunii Messenger.

Image credits: Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington.

Mai multe imagini de pe site-ul misiunii Messenger.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.