O nouă estimare a numărului planetelor locuibile: 2 miliarde numai în galaxia noastră!

Aproximativ 1 din 37 și până la 1 din 70 de stele asemenea soarelui, de pe cer, ar putea fi găzdui un PĂMÂNT extraterestru, conform unor noi studii ce au fost publicate. Descoperirile recente indică faptul că miliarde de planete asemenea Terrei ar putea exista în galaxia noastră.

Noile calcule sunt bazate pe datele transmise de telescopul spațial Kepler, care în februarie a uimit comunitatea științifică și întreaga omenire, revelând existența a peste 1200 de noi lumi extraterestre, incluzând 68 de planete de dimensiunea Terrei. Aceste rezultate au fost obținute de Kepler scanând tranzitul planetelor în fața stelei mamă.

Cercetătorii de la Laboratorul Jet Propulsion din Pasadena, California s-au concentrat în special către planete de dimensiunea Terrei, situate în zona habitabilă a stelei lor – respectiv orbita la o distanță care să permită existența apei lichide la suprafața acelor lumi.

După analiza timp de peste patru luni a informațiilor acestui lot inițial de scanări de la Kepler, cercetătorii au determinat că un procent de 1,4 – 2,7 din stelele asemănătoare soarelui sunt orbitate și de planete asemănătoare Terrei, unele care au diametrul între 0,8 și până la de două ori diametrul Pământului și se află în interiorul zonei locuibile ale stelelor lor.

”Aceasta înseamnă un număr uriaș de planete analoage Terrei – cam două miliarde în Galaxia Calea Lactee”, a precizat cercetătorul Joseph Catanzarite, un astronom al Laboratorului Jet Propulsion al NASA . Cu un număr atât de mare, există foarte multe șanse ca viața și poate chiar viața inteligentă să existe pe multe dintre acele planete. Și vorbim acum doar de galaxia noastră. Acolo mai sunt alte 50 de miliarde de galaxii!”

După mai bine de trei ani de date investigate de la Kepler, cercetătorii au prezis inițial un total de 12 lumi asemenea Terrei, care vor fi găsite. Patru dintre acestea au fost deja identificate în patru luni de informații care au fost publicizate. Cercetătorii misiunii Kepler au estimat că, în total, ar putea exista peste 50 de miliarde de planete în Calea Lactee, deși nu toate sunt de dimensiunea Pământului și în cadrul zonei habitabile.

Când vorbim de 100 dintre cele mai apropiate stele asemănătoare Soarelui, pe o distanță de câteva duzini de ani lumină, informațiile de până acum sugerează că numai două ar putea avea planete asemănătoare Pământului. Cu toate acestea, Catanzarite a precizat că și piticile roșii ar putea găzdui planete asemănătoare Terrei, și aceste stele sunt cu mult mai comune decât stelele asemănătoare Soarelui nostru.

Deși cercetătorilor le va fi mult mai greu să detecteze tranzitul unei planete de dimensiunea Terrei prin fața unei pitice roșii, aceștia încearcă în prezent asemenea detecții prin atracția gravitațională exercitată reciproc. ”Mă aștept să auzim cândva despre o planetă habitabilă asemenea Terrei, situată în jurul acestor stele”, a mai spus Catanzarite.

Catanzarite și colegul său Michael Shao au detaliat descoperirile lor într-un studiu online publicat pe 8 martie în Astrophysical Journal

Sursa: Space.com

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.