Situată chiar la sud de planul ecliptic, Piscis Austrinus a fost una dintre cele 48 de constelații originale transmise de Ptolemeu și a rămas în lista celor 88 de constelații moderne adoptate de către Uniunea Astronomică Internațională. Desfășurată pe 245 de grade pătrate ale cerului, ea este a 60-a constelație, ca mărime. Piscis Austrinus conține 7 stele principale în asterismul său și are 21 de stele clasificate Bayer/Flamsteed. Are graniță cu constelațiile Capricornus, Microscopium, Grus, Sculptor și Aquarius. Piscis Austrinus poate fi văzut de toți observatorii situați între latitudinile de +55 și -90 de grade și cel mai bine poate fi observată la culminație în timpul lunii octombrie.
Piscis Austrinus mai este cunoscut sub denumirea de Piscis Australis – termenul latin pentru ”Peștele Sudic”. Până către secolul al XX-lea era cunoscut și sub denumirea de Piscis Notius. În mitologie era presupus că ar reprezenta părintele Peștilor. Probabil legenda vine din credințele siriene, sirienii idolatrizând peștii, pe care era interzis să-i folosească ca și hrană. Grecii de asemenea păstrau bazine cu pești în templele lor și una din legende spune că o femeie a fost transformată în sirenă atunci când s-a aruncat într-un asemenea bazin în tentativa de a se sinucide. Sunt alții care cred că Pisces Austrinus este asociat cu zeul asirian pește Dagon și cu zeul babilonian Oannes, dar ceea ce contează este importanța arătată peștelui de povestiri.
Să începem turul cu binocluri ale constelației Piscis Austrinus, cu cea mai strălucitoare stea – Alpha, simbolul „a” de pe hartă. Alpha Piscis Austrini este mai bine cunoscută ca Fomalhaut – ”Gura Balenei”. Această stea de secvență principală, de clasă A, se află cam la 25 de ani lumină de Terra și, precum Vega, are un exces de radiație infraroșie, ceea ce indică un disc circumstelar. Nu doar are un disc, ci are de asemenea o planetă extrasolară … O planetă care a fost fotografiată de către Telescopul Spațial Hubble între 2004 – 2006 și confirmată în 2008. Planeta de dimensiunea lui Jupiter, orbitează cam la 11 miliarde de mile depărtare de steaua părinte și îi trebuiesc cam 872 de ani să realizeze o revoluție completă – și această planetă ar putea foarte bine avea un sistem de inele asemănătoare lui Saturn. Fomalhaut este o stea mai mult decât interesantă. În timpurile vechi, era considerată una dintre cele patru stele regale care marchează punctele cardinale iar Ptolemeu i-a dat de asemenea o semnificație astrologică. Este o stea tânără, cu o vârstă de 100-300 de miliane de ani și parte a Grupului Castor de Stele în Mișcare. Asocierea stelară în grupul Castor include o vârstă similară a stelelor, originea și velocitatea similartă și include Castor, Fomalhaut, vega, Alpha Cephei și Aphae Librae. Toate aceste stele sunt originate din același punct în timp, ceea ce probabil indică apartenența la un cluster stelar. În binocluri veți sesiza și o altă stea în apropiere – TW Piscis Austrini – membră de asemenea a acestui grup și care ar putea fi un companion fizic al lui Fomalhaut. TW este de asemenea o indicație – prin cele două litere – că avem de-a face cu o stea variabilă dar … nu oricare alta. TW Piscis Austrini este o stea în flăcări. Dacă flăcările pot erupe periodic în doar câteva ore sau zile, TW este de asemenea candidată de top pentru găzduirea unei planete habitabile de tip Terra.
Sunteți gata pentru cucerirea unor stele binare cu telescopul? Atunci priviți spre Beta, Delta, Gamma și Eta! Pentru o stea dublă vizuală în binocluri, priviți spre Upsilon … Dacă cele două stele nu sunt fizic legate, ele oferă o frumoasă perspectivă în optica mică.
O încercare serioasă pentru telescop ar fi NGC 7314 (RA 22 : 35.8 Dec -26 : 03). La o magnitudine aproape de 11, această galaxie spirală barată mai mare de 4 secunde de arc vă va captura cu siguranță atenția. De ce? Pentru că este o galaxie Seyfert! Conținând un nucleu galactic activ și fiind gazda unor explozii stelare, NGC 7314 va prezenta în ocular o regiune nucleică asemeni stelelor, înconjurată de un mănunchi de brațe.
Sau încercați-vă norocul cu NGC 7221 (RA 22 : 11.3 Dec -30 : 37). La magnitudinea sa de 12, această galaxie spirală micuță și vagă va fi o încercare serioasă chiar și pentru un telescop mare. Rămâneți pe magnificare mică, pentru că luminozitatea joasă de suprafață a acestei galaxii o face mai dificil de văzut.
Să urmăm acum un grup de galaxii. Începem cu NGC 7172 (RA 22 : 02.0 Dec -31 : 52). Cu magnitudine 12, această mică galaxie neregulată este cea mai strălucitoare din întreg grupul, dar detaliile vor fi greu de distins. Chiar la sud, veți sesiva galaxiile eliptice mici și vagi NGC 7176 și NGC 7174. Dacă acest Grup Compact Hickson este dificil de studiat vizual, este o țintă formidabilă pentru astrofotografie. NGC 7172 este de asemenea o Galaxie Seyfert, care este afectată de interacțiunile cu vecinii săi și a fost intens studiată de către Chandra în 2007, pentru proprietățile sale ascunse.
Sursa: UniverseToday; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)