În data de 30 septembrie 2010, la orele 12.00, în cadrul unei ceremonii oficiale onorată de prezența Președintelui Consiliului Județean, dl. Mircea Man, a vice-președintelui Emil Marinescu, a unor consilieri locali și directori ai unor importante instituții culturale băimărene, s-a semnat contractul de management dintre Consiliul Județean și noul Manager al Muzeului de Mineralogie Baia Mare, prof. Ioan Bob, muzeograf la Planetariul Baia Mare din 1991, conducător al acestui departament din 1994 și până în 2010.
Muzeul de Mineralogie Baia Mare, muzeu unicat la nivel regional, cu un patrimoniu ce cuprinde serii de piese de patrimoniu excepționale la nivel european și chiar mondial, instituţie vizitată de numeroase personalități ale vieții publice românești sau internaționale (M.S. Regele Mihai I, președintele României – Ion Iliescu, președintele României – Emil Constantinescu ș.a.m.d), este un muzeu născut dintr-o idee și din pasiunea pentru comorile acestui pământ care, dacă nu ar fi fost salvate – măcar parțial – prin ideea generoasă a unei colecții de patrimoniu și a unui muzeu dedicat, primul și singurul muzeu de mineralogie din România, ar fi luat calea străinătății, în colecții particulare sau s-ar fi risipit fără urmă. Meritul incontestabil al realizării acestui muzeu îi revine directorului său fondator, prof. Victor Gorduza, iar adăugând fascinaţiei unei colecții de nestemate neprețuite, o experiență științifică și managerială de vârf, având dintotdeauna concursul Consiliului Județean Maramureș, înțelegem de ce Muzeul de Mineralogie Baia Mare este actualmente considerat un brand de top al județului, al Transilvaniei și – de ce nu – al României.
Noul manager, în persoana prof. Ioan Bob, are așadar o misiune complexă în față: aceea de a consolida și spori prestigiul muzeului de mineralogie, al cărui departament de specialitate astronomică – Planetariul Baia Mare, sperăm să nu fie neglijat. Planetariul Baia Mare este, de altfel primul planetariu public deschis în România și unicul din Transilvania.
Printre prioritățile echipei noului manager, subliniem: darea în funcțiune a noii clădiri de pe strada Traian, nr.8, ca extindere a muzeului, realizarea unui departament de imagine și comunicare, creionarea și realizarea unui program complex de pedagogie muzeală adresat școlilor băimărene atât pe tematică geologică, cât și astronomică, dinamizarea celor două prezentări pe internet ale muzeului, continuarea ”tradiției” expozițiilor internaționale, implementarea prin proiecte de accesare a unor finanțări nerambursabile a sistemului de audio-ghidaj multilingv în expozițiile de bază și a unor tehnologii noi de prezentare, precum și modernizarea tehnicii de observații astronomice și chiar lansarea unui atelier mobil de observații astronomice pentru comunități din localități maramureșene.
Colegii de la Planetariul Baia Mare îl felicită pe noul director, îl asigură de colaborare, îi doresc ca toate planurile să îşi găsească realizarea şi îşi exprimă speranţa că … din când, în când, va mai dori să ni se alăture în cupolă pentru reprezentaţiile de la planetariu, onorând o relaţie privilegiată pe care o avem cu publicul nostru captivat de misterele Universului.
Ciprian Crişan, Ovidiu Ignat – muzeografi
Planetariul Baia Mare
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)