Masa Universului care ipotetic lipsea a fost găsită! Noua teorie oferă o explicaţie!

Mulți ani astrofizicienii s-au aflat în căutarea a ceea ceea ce poetic a fost numită ”masa lipsă a Universului”. Măsurătorile realizate asupra galaxiilor și clusterelor păreau să indice că materia din Cosmos nu este în întregime localizată acolo unde ar fi trebuit să fie. Experții s-au întrebat de ce calculele statistice și studiile actuale pur și simplu nu se leagă între ele, și toate explicațiile propuse până în prezent au eșuat în a prezenta logica fenomenului. Acum, cercetătorii propun o nouă idee care, în sfârșit, ar putea ajuta la clarificarea misterului.

Cele mai mari formațiuni din Universul pe care îl putem distinge sunt super-clusterele, masive acumulări de galaxii care ar trebui, conform cu predicțiile teoretice, să conțină o mare parte din toată materia normală a Cosmosului. Totuși, măsurătorile directe ale acestori structuri, realizate cu telescoape X-ray (raze X), au relevat faptul că aceste formațiuni conțin mai puțină masă decât era de așteptat.

Un aspect care complică puzzle-ul acestei chestiuni este faptul că masa super-clusterelor exercită o atracție gravitațională atât de mare asupra materiei normale, barionice, încât este exclusă posibilitatea evadării … materiei!

Așa încât, întrebarea se pune astfel: dacă materia ar trebui să fie acolo, și nu ar putea avea scăpare, atunci de ce nu o putem vedea în interiorul super-clusterului? Un grup de investigatori de la Universitatea Princeton din New Jersey, conduși de cercetătorul Bilhuda Rasheed, Neta Bahcal și Paul Bode consideră că există un posibil răspuns la această ghicitoare! Ei afirmă că astrofizicienii au căutat acolo unde nu trebuie în tot acest timp! Consideră că concentrarea atenției asupra părților centrale ale super-culusterelor i-au făcut pe experți să ignore regiunile inferioare, externe, pe care aceste structuri le prezintă și care au alcătuirea unor franjuri. Echipa consideră că aceste locații conțin o mare cantitate de materie normală, în special gaz cosmic.

Un raport de ansamblu al echipei arată că regiunile externe ale super-clusterelor pot conține o mare porțiune din materia care, potrivit astrofizicienilor, părea să lipsească. ”Aceasta sugerează că barionii nu lipsesc pur și simplu, ci sunt localizaţi în zone marginale ale clusterelor” au scris experţii în raportul publicat în jurnalul online arXiv.”Observaţiile care vor urma ar trebui să detecteze aceşti barioni” a mai precizat grupul Princeton. Detectarea distribuţiei materiei în Univers este esenţială pentru înţelegerea modului în care Cosmosul a evoluat după Big-Bang, a precizat Technology Review.

By Tudor Vieru, Science Editor for the NEWS.SOFTPEDIA.COM – August 4th, 2010 – with this title „Universe’s Missing Mass Possibly Found – New theory proposes an explanation”

Presented for you through

PLANETARIUL BAIA MARE

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.