Secretele Universului vor fi capturate cu o supercameră!

Cerul de noapte va fi fotografiat cu o cameră de 1400 megapixeli ca și parte a unui proiect de monitorizare a unui procent de 70% din panorama celestă, respectiv a supernovelor și a asteroizilor din apropierea Terrei.

Cercetătorii speră de asemenea că telescopul Pan-Starrs va oferi indicii asupra naturii energiei întunecate și a materiei negre și va oferi validare pentru teoria generală a relativității a lui Einstein (care prezicea că lumina se poate curba în jurul unui obiect în spațiu datorită presiunii gravitaționale a acelui obiect).

Telescopul PS1 a cărui realizare s-a concretizat în 10 ani – va obține imagini în detaliu ale cerului de noapte de la baza sa din vârful vulcanului inactiv Haleakala din Hawaii. ”Camera uriașă a telescopului ne permite să cartografiem cam o șesime a cerului, în fiecare lună, în 5 culori diferite” a precizat prof. Stephen Smartt de la Universitatea Queen Belfast, șeful Consiliului științific Pan-STARRS. ”Noi comparăm fiecare imagine cu cea realizată anterior încercând că surprindem orice mișcare sau lumină”.

PS1 va face repetate observații asupra cerului de cel puțin 30 de ori, iarf zone specifice de interes vor fi scanate de sute ori. Supercomputere vor procesa datele care de nivelul multor petabytes. Analizele utilizează software specializat și customizat care permite astronomilor să automatizeze primii pași în clasificarea obiectelor astronomice observate, oferind măsurători automatizate asupra unor proprietăți cheie, cum ar fi temperatura și caracteristicile metalice ale stelelor, ori ale deplasării spre roșu ale obiectelor îndepărtate.

Telescopul de 1,8 m – care are un câmp de vedere de 3,2 grade diametru, este telecomandat de la Centrul Advanced Technology Research din Paukalani, Maui. Planurile de viitor sunt de a construi alte trei Pan-Starrs pentru a multiplica capabilitatea de receptare a luminii a lui PS1.

Profesorul Carlos Frenk de la Universitatea din Durham a precizat: ”PS1 va genera cea mai mare vedere generală multicoloră a cosmosului. Alături de simulările computerizate ale universului, aceste date ne vor ajuta să înțelegem ciclul de viață al galaxiilor și, dacă vom fi norocoși, natura misterioasei materii negre și energii întunecate care controlează evoluția întregului cosmos”.

Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) va scana de asemenea cerul de noapte pentru a identifica planete extra solare, stele eșuate și galaxii îndepărtate care sunt active. Oamenii de știință speră de asemenea că vor surprinde o gaură neagră din centrul unei galaxii indepărtate în timp ce înghite o stea, un eveniment care ar trebui să conducă la un fenomen luminos a cărui durată ar putea fi de câteva zile.

”Ori de câte ori astronomii au încercat o nouă cale de a privi cerul au fost întâmpinați de surprize”, a afirmat prof. Han Walter de la Institutul de Astronomie Planck. ”Pan-Starrs1 reprezintă prima investigare sistematică, la scară largă, a fenomenelor pe cerul de noapte, iar istoria ne arată că vom afla ceva cu totul nou.”

Implicate în acest proiect sunt și Universitățile din Edinburgh și Hawaii, Universitatea John Hopkins, precum și Institutul de Astronomie și Fizică Extraterestră Max Planck.

Sursa: LABNEWS.CO.UK
Direct Link

Nota: imaginea are strict caracter sugestiv.

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.