Spectacolul uimitor al unei găuri negre stelare din Nebuloasa S26

Echipe internaționale de cercetare astronomică au raportat miercuri cele mai mari jeturi care au fost văzute vreodată, provenind de la o gaură neagră de mărimea unei stele, care au creat o bulă de gaz fierbinte ce depășește 1000 de ani lumină ca dimensiune. Jeturile sunt de două ori mai mari decât cele observate până acum provenind de la cel mai spectaculos microquasar observat înainte.

Combinând observațiile realizate cu VLT (Very Large Telescope) al ESA și telescopul Chandra X-ray al NASA, astronomii au dezvăluit cea mai puternică pereche de jeturi care au fost văzute vreodată provenind de la o gaură neagră stelară. Gaura neagră realizează un uriaș balon de gaz fierbinte, 1000 de ani lumină ca dimensiune, de la un capăt la celălalt, sau de două ori mai mare și de zeci de ori mai puternic, decât orice alt quasar observat vreodată. Gaura neagră stelară aparține unui sistem binar, așa cum a fost portretizat artistic în imaginea de mai sus.

În jurnalul Natura, Manfreds Pakull de la Universitatea din Strasbourg și colegii săi au raportat datele de la telescopul Chandra și de la European Southern Observatory – VLT. ”Ei au găsit nebuloasa S26 într-o galaxie din apropiere, mai precis NGC 7793, nebuloasă alimentată de o gaură neagră cu o pereche de jeturi comprimate.” Nebuloasa este situată la 12 milioane de ani lumină depărtare de noi.

”Am fost uluiți de cât de multă energie este injectată în gaz de către gaura neagră”, a afirmat Pakull, în declarația sa. ”Această gaura neagră are numai câteva mase solare, dar este o versiune în miniatură a unora dintre cei mai puternici quasari și galaxii radio, care conțin găuri negre cu mase de câteva milioane mai mari decât a Soarelui nostru.”

Echipa speră că jeturile găurii negre va oferi o mai bună cunoaștere a discurilor de praf, ce acumulează, în jurul găurilor negre precum și a comportamentului găurilor negre colosale formate în univers mai demult.


By Dan Vergano, Jul 07, 2010, USA Today –  Articolul complet în limba engleză poate fi găsit aici.

Infopedia (Tks2wikipedia):

Ce este un quasar?

Un quasar este o galaxie îndepărtată cu un nucleu galactic puternic activ, care emite enorme cantităţi de energie. Quasarii au fost identificaţi iniţial ca surse cvasi-punctiforme de radiaţie electromagnetică (unde radio şi lumină vizibilă), asemănătoare prin aceasta stelelor, mai curând decât galaxiilor, care sunt surse extinse. Asfel se explică numele de quasar, o contracţie a denumirii în limba engleză quasi-stellar radio source (sursă radio cvasi-stelară).

Natura acestor obiecte a fost iniţial controversată, rămânând astfel până în anii 1980. Astăzi există un consens ştiinţific în această privinţă: un quasar este o regiune compactă, cu rază de 10 până la 10.000 de ori raza Schwarzschild a găurii negre supermasive din galaxie, alimentată prin discul de creştere.

Ce este o gaură neagră?

O gaură neagră este un obiect astronomic înconjurat de o suprafaţă limită în care câmpul gravitaţional este atât de puternic încât nimic nu poate scăpa după ce a trecut de această suprafaţă orizontul evenimentului. Radiaţia electromagnetică (lumina de ex.) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, aşa încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind şi numele.

Gaura neagră are în centrul ei o regiune cunoscută şi ca „singularitate”. La suprafaţa limită gravitaţia este atât de mare, încât nici o rază de lumină n-are energie suficientă pentru a pătrunde în afară. Deplasarea gravitaţionala spre roşu este la această suprafată limită, infint de mare. Viteza de scăpare gravitaţională este la suprafaţa limită egală cu viteza lumini, aşa încât raza suprafeţei limită este egală cu raza traiectoriei circulare, numită raza Schwarzschild.

Ce este o nebuloasă?

O nebuloasă (denumire provenită din latină în care înseamnă ceaţă) este un uriaş nor de gaze interstelar (98% hidrogen, 2% alte elemente in stare gazoasă (O, C, S) şi silicaţi in formă de praf interstelar – nisip interstelar) şi praf cosmic situat în spaţiul care se întinde între stele. Părţi mai dense din nebuloase se pot strânge atât de tare încât pot da naştere la stele.

Toate stelele din univers au fost născute în nebuloase. Cea mai cunoscută nebuloasă este nebuloasa din constelaţia Orion, un nor imens de gaz şi praf aflat pe cer în direcţia constelaţiei Orion. Cu ochiul liber, Nebuloasa Orion se vede ca o pată mică (mai mică decât apare Luna pe cer) strălucind slab sub stelele care formează ‘centura’ lui Orion. Astronomii au găsit sute de stele pe cale de formare în inima Nebuloasei Orion.

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.