Terra fotografiată de pe Lună … din nou

O nouă fotografie a Terrei a fost făcută de către o sondă spaţială americană care orbitează Luna. Noua imagine a fost preluată de la o distanţă de 372.335 km de către orbitalul Lunar Reconnaissance al NASA în timpul unui test de rutină al camerei în timp ce sonda orbita în jurul Lunii. Instantaneul alb-negru, cu o rezoluţie de 3,7 km per pixel, surprinde în portret Terra aşa cum apărea pe 12 iunie. În centrul imaginii este Hong Kong, vizibilă fiind mare parte din zona Orientului Mijlociu.

Imaginea reprezintă, de fapt un mozaic de fotografii luate de camera lunară pe măsură ce se rotea panoramic în jurul planetei.

NASA a lansat Lunar Reconnaissance Orbiter în iunie 2009 pentru a căuta locuri bune de aselenizare pentru viitoarele misiuni, dar și pentru a identifica urme de gheață. Până în prezent, orbiterul a identificat vechile locuri de aselenizare ale misiunilor Apollo precum și evidența apei pe Lună (asta cu ajutorul sondei partener LCROSS – care s-a prăbușit anul trecut dar și a altor sonde).

Și acum, ca și atunci, misiunea științifică a direcționat camera către Pământ, pentru sesiunile de calibrare.

Imaginați-vă stând pe Lună și privind spre Terra! Când oamenii vor începe să lucreze și vor locui în habitacluri pe Lună, vor avea o constantă, spectaculară priveliște a planetei mamă! Până atunci, oamenii trebuie să se mulțumească cu instantanee vizuale preluate de roboți! – a precizat Mark Robinson, unul dintre cercetătorii programului Orbiter de la Universitatea de Stat din Arizona, autorul publicării fotografiei.

Sursa: Space.com

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.