Marea vedetă celestă din vara anului 2010 este cometa McNaught (C/2009 R1). Cometa a fost descoperita pe 9 septembrie 2009 de catre astronomul australian Robert H. McNaught cu o cameră catadioptrică care poate oferi un câmp foarte larg de vedere, cu aberaţie limitată (aşa numitul telescop Schmidt), la observatorul de primăvară din New South Wales, Australia. Descoperirea a fost confirmată în aceeaşi zi de către telescopul din Tenerife. După descoperire, câteva capturi de imagine au fost realizate în 20 iulie şi 18 august 2009. C/2009 R1 va părăsi sistemul nostru solar pentru totdeauna.
C/2009 R1 vine pentru prima data in zona interioara a Sistemului solar fiind o cometa aperiodica. Se pare ca dupa trecerea la periheliu din data de 2 iulie 2010, cometa nu va mai reveni niciodata in apropierea Soarelui din cauza orbitei hiperbolice (excentricitatea = 1.000327 > 1). Oricum aceasta cometa promite multe astronomilor datorita faptului ca magnitudinea aparenta a acesteia s-ar putea sa ajunga la finalul lunii iunie la 2 (comparativa cu stralucirea stelelor din Carul Mare).
La începutul lui iunie 2010, C/2009 R1 a fost vizibilă cu binoclul şi către 8 iunie a devenit accesibilă chiar şi cu ochiul liber, pe un cer întunecat cu puţină poluare luminoasă. Este de aşteptat ca această să crească în strălucire şi să devină foarte vizibilă cu ochiul liber la mijlocul sau sfârşitul lunii iunie, timp în care va apărea între constelaţiile Auriga şi Gemini. Din cauza lunii noi, pe 12 iunie, care a oferit perspectiva unui cer de noapte mult mai accesibil, sfârşitul de săptămână din 11-13 iunie 2010 a fost considerat cea mai bună perioadă de receptare vizuală a cometei C/2009 R1.
Strălucirea cometară nu este foarte predictibilă, în special în acest caz al unei comete aflate la primă apariţie, însă până în prezent, strălucirea şi vizibilitatea acestei comete depăşeşte cu mult aşteptările iniţiale. C/2009 R1 va atinge eventual ca strălucire magnitudinea 2 între 30 iunie şi 2 iulie 2010, ultima dată marcând periheliul. Însă cu cât devine mai strălucitoare, cu atât va fi mai greu de observat, dată fiind proximitatea Soarelui, fiind probabil vizibilă numai aproape de linia orizontului. Excepţia o va constitui eclipsa solară totală din 11 iulie, din emisfera sudică (vizibilă în Pacificul de Sud, atingând Mangaia, Insula Paştelui şi mult mai la sud, Chile şi Argentina), care va permite vederea cometei în plină zi.
Cometa C/2009 R1 este notabilă pentru coama sa verde uriaşă şi coada lungă, cu o anvergură de 5 grade, aşa cum era pe 6 iunie 2010. Pe 13 iunie, o coadă secundară, din praful cometei, a putut fi văzută, având acelaşi aspect verde precum coama.
Info:
http://en.wikipedia.org/wiki/C/2009_R1;
http://www.astro-info.ro/home/C2009R1McNaught.html
Planetariul Baia Mare
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)