Say Goodbye to Hubble …

Până pe 15 iunie 2010 mai puteți vizita, la sediul nostru de pe strada George Coșbuc, nr.16, expoziția temporară neconvențională ”Say Hello to Hubble”, organizată de Planetariul Baia Mare cu ocazia aniversării a 20 de ani de la instalarea pe o orbită a Pământului a telescopului spațial Hubble (ESA/NASA).

Peste 1500 de vizitatori au admirat, din 15 mai și până astăzi, expoziția de imagini captate de Hubble din Universul îndepărtat, secvențe culese de la mii de ani lumină depărtare, imagini ce par concepții artistice fanteziste, suprarealiste, ce demonstrează că viața întrece ficțiunea, iar natura poate zămisli aleatoriu incredibile structuri și forme artistice, inegalabile, ce întrec orice lucrare a mâinii omului pe o pânză.

Spectacolul cosmosului, dincolo de încremenirea aparentă a unor secvențe, cum ar fi ciocnirea unor galaxii, capturi ale unor planete similare cu a noastră sau ilustrarea vizuală a unor pepiniere stelare aflate la mii de ani lumină de noi (cum este nebuloasa Carina) sunt demonstrații formidabile ale măreției Cosmosului, un Univers fără un centru fix și imuabil și – deopotrivă – a capacității ființei umane de a depăși granițele naturale și a aspirației de a cunoaște absolutul!

De aceea, nu întâmplător, pentru printul aniversar a fost selecționat și metaforizat un instantaneu vizual preluat de la 7500 de ani lumină depărtare de Pământ și care poartă numele de ”Muntele Mistic”.

Reamintindu-vă că Planetariul Baia Mare este unul dintre centrele oficiale selectate de Centrul Educațional al Agenției Spațiale Europene pentru aniversarea internațională a TS Hubble – 20 de ani de descoperiri spectaculoase, vă invităm să parcurgeți această expoziție, pentru care Palatul Copiilor din Baia Mare a realizat un model al lui Hubble în miniatură, și să-i spuneți de data asta ”Googbye” celui care, fără îndoială, a revoluționat în numai 20 de ani cunoașterea noastră asupra Universului.

Planetariul Baia Mare

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.