Who is HUBBLE?

Edwin Powell Hubble (n. 20 noiembrie 1889, Marshfield, Missouri  – d. 28 septembrie 1953, San Marino, California) a fost un astronom şi cosmolog american care a schimbat profund înţelegerea felului în care trebuie să concepem Universul prin demostrarea existenţei altor galaxii, altele decât cea a noastră, Calea Lactee.

Hubber a descoperit, de asemenea, modul corect de aplicare al „Efectului Doppler” la expansiunea Universului, numit specific în astronomie şi cosmologie „Deplasarea spre roşu”. Efectul observat de el în modificarea spectrul electromagnetic al galaxiilor stabilea o proporţionalitate între variaţia spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii şi depărtarea aceateia de planeta noastră, Pământ. Această proporţionalitate, care a devenit cunoscută ca Legea lui Hubble, lege care stabilește că Universul cunoscut este în expansiune.

Universul este mai mare decât galaxia noastră Calea Lactee

Hubble a ajuns la Muntele Wilson, California, în 1919, aproape simultan cu momentul finalizării Telescopului Hooker (de 2,5 m), pe atunci cel mai mare telescop din lume. În acea perioadă, viziunea asupra cosmosului care prevala era aceea că Universul era constituit în întregime din Galaxia Calea Lactee, galaxia noastră. Utilizând telescopul Hooker, Hubble a identificat variabilele cefeide în câteva nebuloase spiralate, incluzând Nebuloasa Andromeda. Observațiile sale realizate în aniii 1922-1923 au demonstrat că aceste nebuloase erau prea îndepărtate pentru a face parte din galaxia noastră și că de fapt erau galaxii dincolo de galaxia noastră. Această ideea a întâmpinat opoziție din partea multor instituții cu profil astronomic ale vremii, în special de către Universitatea Harward. Descoperirea lui Hubble, anunțată pe 1 ianuarie 1925, a schimbat fundamental viziunea noastră asupra Universului. Hubble este de asemenea inițiatorul celui mai cunoscut sistem pentru clasificarea galaxiilor, pe care le-a grupat în funcție de aparența lor în imagini fotografice. El a aranjat diferitele grupuri de galaxii în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de ”secvența Hubble”.

Un nume pentru telescopul spațial orbital
Telescopul spaţial Hubble (prescurtat HST, de la numele lui în engleză Hubble Space Telescope) este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului, numit aşa după astronomul Edwin Hubble. Este poziţionat în afara atmosferei  terestre, ceea ce îi conferă un avantaj semnificativ faţă de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulenţele atmosferice, iar telescopul putând capta informaţii şi în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului. De la lansarea lui în 1990 a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu el astronomii au făcut numeroase observaţii, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină  vizibilă realizate vreodată.

De la conceperea lui în 1946 şi până la lansare, proiectul construirii unui telescop spaţial a fost întârziat repetat de probleme tehnice şi de buget. În plus, imediat după lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberaţie de sfericitate, aberaţie care compromitea grav capacităţile telescopului. Totuşi, după o misiune de întreţinere din 1993, telescopul a atins calităţile preconizate în proiect, devenind un instrument vital atât pentru astronomie, cât şi pentru publicul larg. Telescopul spaţial Hubble face parte din programul NASA Great Observatories (în română Mari Observatoare Spaţiale), alături de Observatorul Compton pentru raze Gamma, Observatorul Chandra pentru raze X şi Telescopul spaţial Spitzer. Hubble este rezultatul unei colaborări între NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Planetariul Baia Mare
thanks to Wikipedia!

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.