Anul eclipselor pitice

Bun găsit în noul an. Dacă 2009 a fost darnic cu noi din punct de vedere al evenimentelor şi manifestărilor astronomice, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre anul în curs. Dimpotrivă, acesta poate fi caracterizat, pentru România, ca anul eclipselor mici. Şi puţine.

La nivel global, 2010 debutează spectaculos cu cea mai lungă eclipsă inelară de Soare din întreg mileniul 3: 11 minute şi 8 secunde va dura faza maximă a eclipsei inelare de Soare din 15 ianuarie a.c. . Însă maximul eclipsei se va produce în Oceanul Indian, iar totalitatea eclipsei poate fi observată doar dintr-o bandă ce traversează centrul continentului african şi sudul Asiei.

În ţara noastră vor putea fi observate doar fazele parţiale ale eclipsei, cu o acoperire a discului solar cuprinsă între 6% în nord-est şi 11% în sud-vest. Pentru Baia Mare, eclipsa va începe odată cu răsăritul soarelui, la ora 08:09 şi va avea o fază maximă de aproximativ 7% în jurul orei 08:18. Însă dacă orizontul estic nu este liber, sau dacă cerul este acoperit de nori, eclipsa va trece neobservată.

Dacă aveţi totuşi posibilitatea de a observa soarele, trebuie să fiţi foarte atenţi la modul în care o faceţi. Nu priviţi niciodată spre soare cu ochiul liber sau prin instrumente ce nu au filtre de protecţie. Riscaţi să vă pierdeţi vederea. În cazul în care nu deţineţi ochelari  pentru eclipse sau filtre speciale se pot utiliza filtrele din măştile pentru sudură. Chiar şi prin aceste filtre e recomandat să nu priviţi spre soare un timp prea îndelungat. Uitându-vă preţ de câteva secunde la intervale mici şi regulate puteţi observa eclipsa în condiţii de siguranţă.

În 21 decembrie 2010 va avea loc a doua şi ultima eclipsă a anului vizibilă din România. Este vorba despre o eclipsă totală de Lună, în ţara noastră fiind vizibilă doar faza penumbrală a acestei eclipse, acest lucru însemnând că eclipsa va trece aproape neobservată.

Pentru mai multe detalii, vizitaţi     http://astro-info.ro/eclipse/SE2010Jan15A.html

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.