evenimente

Eclipsă parţială de Lună şi „Lună albastră” în noaptea de revelion

Anul Internaţional al Astronomiei se va încheia cu o eclipsă parţială de lună vizibilă de pe teritoriul României. Fenomenul va debuta la ora 19:15, va atinge maximul la ora 21:23 şi se va sfârşi cu o jumătate de oră înainte de intrarea în 2010.

Deşi umbra pământului va acoperi doar 7% din discul selenar, eclipsa va putea fi observată în partea sud-estică a cerului, dar asta doar în condiţiile unui cer curat. Luna se află în constelaţia Gemenii în această perioadă iar puţin în dreapta se observă falnicul Orion.

Noaptea de revelion ne aduce şi fenomenul de „Lună albastră”. A doua lună plină dintr-o aceeaşi lună calendaristică poartă numele de „lună albastră”. Dar după cum nici „sângele albastru” nu e deloc albastru, nici „luna albastră” nu se poate lăuda ca a devenit azurie. Ea poate căpăta într-adevăr o nuanţă albăstruie doar dacă este privită prin praful emanat de un vulcan. Denumirea de „lună albastră” pare a proveni de la indieni, care numeau a doua lună plină din aceeaşi lună calendaristică „albastră”.

Mulţumim celor care ne-au trecut pragul în acest an, vizitatorilor site-ului nostru şi vă aşteptăm în noul an cu ,sperăm noi, o mai bogată paletă de servicii muzeale şi educaţionale.

Să aveţi parte de un an ce vine mai rodnic, mai liniştit, cu un cer mereu senin!

La mulţi ani!

Colectivul Muzeului de Mineralogie, Planetariul Baia Mare

 

3 comentarii la „Eclipsă parţială de Lună şi „Lună albastră” în noaptea de revelion

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.