Dacă e August, sunt Perseidele!

Ca în fiecare an, începutul lunii august aduce o intensificare a activităţii curentului meteoric al Perseidelor. Denumirea de curent meteoric caracterizează un grup de particule ce se mişcă în jurul Soarelui pe o orbită care intersectează planul eclipticii într-un punct apropiat de orbita Pământului. Atunci când Terra, în mişcarea sa de revoluţie trece prin acea regiune din spaţiu, particulele vor pătrunde în atmosfera planetei noastre.Datorită vitezelor foarte mari (până la 70 km/sec) şi a frecării cu aerul se produc fenomene de ardere care provoacă emisie de lumină, în rare cazuri putând fi observate adevărate „ploi de stele”. Din cauza efectului de perspectivă, traiectoriile particulelor prin atmosferă apar divergente. Ele par a se împrăştia dintr-un singur punct, numit radiant.

Maximul curentului va avea loc în noaptea de 12 august, când un observator norocos va putea număra până la 100 de meteori pe oră. Un mic ajutor vom avea şi din partea Lunii care se află în faza de ultimul pătrar iar în noaptea de 12/13 august răsare destul de târziu (după ora 22). Observarea meteorilor nu necesită instrumente speciale. Este recomandat să-i urmărim din locuri fără poluare luminoasă, cu o deschidere a boltei cereşti cât mai amplă. Aveţi nevoie doar de câteva haine ceva mai groase (cerul ar trebui urmărit măcar o oră) şi ceva pe care să staţi întins pe spate pentru a evita durerile de gât şi de coloană. De asemenea, cerul senin este obligatoriu!

Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultaţi şi articolul din august 2008 pe care-l găsiţi în arhivă.

Ovidiu Ignat

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.