Dacă e August, sunt Perseidele!

Ca în fiecare an, începutul lunii august aduce o intensificare a activităţii curentului meteoric al Perseidelor. Denumirea de curent meteoric caracterizează un grup de particule ce se mişcă în jurul Soarelui pe o orbită care intersectează planul eclipticii într-un punct apropiat de orbita Pământului. Atunci când Terra, în mişcarea sa de revoluţie trece prin acea regiune din spaţiu, particulele vor pătrunde în atmosfera planetei noastre.Datorită vitezelor foarte mari (până la 70 km/sec) şi a frecării cu aerul se produc fenomene de ardere care provoacă emisie de lumină, în rare cazuri putând fi observate adevărate „ploi de stele”. Din cauza efectului de perspectivă, traiectoriile particulelor prin atmosferă apar divergente. Ele par a se împrăştia dintr-un singur punct, numit radiant.

Maximul curentului va avea loc în noaptea de 12 august, când un observator norocos va putea număra până la 100 de meteori pe oră. Un mic ajutor vom avea şi din partea Lunii care se află în faza de ultimul pătrar iar în noaptea de 12/13 august răsare destul de târziu (după ora 22). Observarea meteorilor nu necesită instrumente speciale. Este recomandat să-i urmărim din locuri fără poluare luminoasă, cu o deschidere a boltei cereşti cât mai amplă. Aveţi nevoie doar de câteva haine ceva mai groase (cerul ar trebui urmărit măcar o oră) şi ceva pe care să staţi întins pe spate pentru a evita durerile de gât şi de coloană. De asemenea, cerul senin este obligatoriu!

Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultaţi şi articolul din august 2008 pe care-l găsiţi în arhivă.

Ovidiu Ignat

 

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.