Pe 22 iulie 2009 se va produce cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului XXI. Eclipsa va dura 6 minute şi 39 secunde, punctul său maxim producându-se la 02:35:21 UTC.Este eclipsa secolului XXI pentru ca până pe 13 iunie 2136, aceasta nu va mai fi depăşită ca durată.Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 debutează la ora 23.58 UTC (21 iulie) cu primul contact al penumbrei lunare cu suprafața terestra undeva in sudul Iranului.
Umbra Lunii atinge Pământul la ora 00.53 UT (22 iulie) în golful indian Khambhat, foarte aproape de uscat la răsăritul Soarelui. Banda de totalitate este foarte lata pentru ca Luna va trece la perigeu (distanta minima Luna-Pământ) cu doar câteva ore înainte de începutul eclipsei. Imediat umbra Lunii acopera zone mari de uscat ale Indiei ce conțin orase ca Surat, Indore, Bhopal, Varanasi si Pata iar durata totalității pe linia de centralitate ajunge la 4 minute. Înainte de a ajunge in China la ora 01.05 UT, umbra trece rapid peste teritorii apartinand Bhutan, Nepal, Bangladesh si Burma (Myanmar). Calatorind prin China catre est, eclipsa totala ajunge la durata de 5 minute in provincia Sichuan. Orase ca Chengdu, Chongqing, Wuhan si Hangzhou au parte de eclipsa totala. La ora 01.35 UT umbra Lunii se apropie de coasta si implicit de cel mai oras al Chinei – Shanghai cu o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori. In Shanghai eclipsa se produce la 01.39 UT si totalitatea dureaza 5 minute, orasul nefiind pe linia de centralitate. Aceasta se afla la 70 km sud si eclipsa totala dureaza 5m55s. La 01.40 UT umbra lunara paraseste uscatul, trecand peste Marea Chinei de Est si peste insulele japoneze Ryukyu si Iwo Jima.
Eclipsa maxima are loc in sudul Oceanului Pacific la ora 02.35.19 UT. Durata eclipsei totale este maxima: 6 minute si 39 de secunde. De asemenea Soarele se afla pe cer la altitudinea maxima de 86°, foarte aproape de zenit iar banda de totalitate are latimea de 258 de km. Restul drumului umbrei nu intalneste portiuni de importante de uscat, doar cateva insule minuscule apartinand Insulelor Marshall si Kiribati. Eclipsa totala se sfarseste la 04.18 UT cand umbra Lunii paraseste suprafata Pamantului dupa 3.4 ore de drum. Banda de totalitate totalizeaza 15.200 de km acoperind 0.71% din suprafata terestra. Eclipsa continua pana la ora 05.12 UT cand si penumbra Lunii are ultimul contact cu Pamantul in sudul Pacificului.
Pentru mai multe informații privind eclipsa din 22 iulie 2009 și locul ei în seria Saros, accesați: http://www.astro-info.ro/eclipse/SE2009Jul22T.html
Harta interactivă a eclipsei din 22 iulie 2009
Transmisiuni live de la eveniment din Chongquing (China) sunt așteptate de pe site-ul http://www.eclipsesolar.es/
si pe site-ul http://eclipse.astronomy2009.org.cn/english/
Cel mai interesant (subiectiv) clip promo al eclipsei il gasiti pe pagina http://www.youtube.com/watch?v=RiFUWEYfTxw
Credite: www.astro-info.ro – by Sorin Hotea, http://www.stiintific.com
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)