Anul 2009 este unul dintre anii frumoși ai Planetariului Baia Mare. Renovarea fațadei exterioare, dublată de izolațiile platformei acoperiș și inaugurarea sălii multifuncționale, cu o capacitate de 50-70 de locuri, precum și alte spații cu rol de birou, mediatecă, arhivă și cameră de protocol sunt investiții realizate prin care viitorul pare să ne surâdă.
Sala multifuncțională va găzdui expoziții, conferințe, ateliere educaționale, proiecții de filme documentare, precum și alte activități către care vom oferi toată deschiderea necesară, fiind dotată cu sistem de sunet, sistem de proiecție video și aer condiționat.
În biroul de management proiecte, vor fi realizate viitoarele proiecte culturale și educaționale și de aici vor fi lansate și proiectele pentru finanțări externe. Tot în acest birou vor fi create viitoarele publicații tipărite și multimedia ale planetariului, va fi realizat managementul viitorului site internet și vor fi realizate cadrele pentru programele educaționale interactive pe calculator.
Arhiva documentară electronică va cuprinde indexarea a peste 50.000 de pagini de material documentar vechi și nou, care vor putea fi accesate de pe un computer dedicat (pentru început), apelând un soft realizat în regim propriu și având deschidere și pe Internet pentru informații suplimentare.
Info-kioskul din holul principal al Planetariului este interfața instituției noastre cu publicul, încă din vara anului 2008. Informația oferită, deocamdată, acoperă strict informația utilă pentru vizitator la intrarea în planetariu, dar în viitorul apropiat va deveni un adevărat portal către Univers și către astronomie, ca știință iar – în plus – va oferi vizitatorului informații importante despre celelalte instituții de cultură din Baia Mare și Maramureș.
Expoziția de bază ”Universul în Mileniul III”, desfășurată pe holul spre observator și în celelalte două holuri interioare la intrare va fi reorganizată, atât ca format, cât și ca tematică științifică, fiind remodelată grafic și informativ pentru a ilustra cele mai noi teorii privind originea, natura, istoria și evoluția Universului, așa cum este cunoscut în prezent.
Astro-turismul – un concept care a fost verificat ca fiind atractiv pentru public – este în intenția noastră crearea unei rețele de comunicare a instituțiilor publice care oferă spectacole la planetariu și observații astronomice, precum și programe educative interactive pentru publicul școlar, adult și segmente speciale de public, în vederea realizării unor pachete de servicii integrate la nivel național.
Fiecare dintre planetariile și observatoarele astronomice publice din România oferă atracții și spectacole cu un specific particular. Integrând această ofertă la nivel național oferim publicului posibilitatea de a alege ceea ce își dorește să vadă sau să cunoască. O astfel de comunicare cu publicul, în care vizitatorul devine participant activ la evenimentul realizat de instituțiile cu profil astronomic, presupune acțiunea în rețea și comunicarea activă între ele a planetariilor, observatoarelor, cercurilor și cluburilor astronomice.
Site-ul Internet al Planetariului Baia Mare, susținut pe platforma de comunicare wordpress.com (vom spune că deocamdată seamănă cu un blog, pe o platformă de blogging), lansat în 2008 a suscitat timp de un an interesul a peste 10.000 de vizitatori. Evenimentele cultural astronomice organizate de Planetariul Baia Mare sunt transmise LIVE printr-o interfață adiacentă, spoturile video de promovare sau ilustrare a unor evenimente sunt postate pe o pagină secundară de pe YouTube, iar pe Scribd.com, planetariul Baia Mare oferă vizitatorilor ocazia de a consulta arhiva documentară a instituției noastre (articole de presă, articole științifice, materiale de promovare, texte editate ca bază de material pentru programele educative mai vechi și mai noi). Noul website însă promite a fi de-a dreptul ”revoluționar”, mult mai interactiv și explorând modalități noi de comunicare, așteptate de publicul internaut.
Publicații de popularizare. Pliantul general al Planetariului este în prezent singura publicație de dată recentă oferită vizitatorilor după un spectacol în cupolă. Este evident că informațiile despre activitățile și oferta noastră culturală și de servicii nu pot fi receptate optim printr-o singură publicație, cu caracter general. Astfel încât planul de publicații tipărite pentru următorii doi ani va cuprinde printre altele un set de cărți poștale ilustrate, un pliant al colecției de timbre cu tematică astronomică ”Omul în spațiul extraterestru”, un album selectiv al aceleiași colecții, un pliant al noii expoziții ”Universul în mileniul III”, caiete pedagogice, un ghid al spectacolului la planetariu, calendare de manifestări ș.a.m.d.
Revista Pl@netariu – o revistă-magazin editată de Planetariul nostru, ajunsă la al treilea număr (suntem oarecum restanțieri … din cauza multiplelor evenimente și probleme de rezolvat în acest an) – a fost inițial pornită ca un experiment ce dorește colaborarea îndeaproape a tuturor specialiștilor ce lucrează în planetariile din România (dar nu este exclusă nici colaborarea din exterior sau a astronomilor amatori sau profesioniști ce activează în diverse organizații). Pentru a o duce mai departe și ai da amploarea ce i se cuvine vom face demersuri pentru a atrage colaborarea tuturor instituțiilor de gen din România. Această revistă va cuprinde rezultatele cercetărilor și exercițiilor de valorificare a informației astronomice, programele educative, programele de vizitare și activitățile culturale organizate peste an de Planetariile din România, precum și orice alte preocupări și problematici ale astronomiei. În măsura în care îi vom conferi destulă forță de exprimare și atractivitate, audiența va fi atrasă spre versiunea electronică a revistei Pl@netariu fiind identificabile și resurse pentru tipărirea periodică într-un volum a articolelor publicate.
Observatorul Astronomic reprezintă etapa a doua, de viitor apropiat, ce solicită modernizarea și recalibrarea activităților. Într-un timp scurt, sperăm să fim în măsură să dăm observatorul astronomic în folosință, în regim nocturn pentru observații astronomice generale și speciale, angajând personal de specialitate pentru activități de cercetare astronomică și valorificare a datelor. Rebranding-ul observatorului astronomic înseamnă în primul rând dotarea cu un telescop de înaltă performanță, comunicarea cu alte observatoare astronomice din țară, utilizarea pentru cercetare și evaluare a tehnologiilor informaționale, precum și o mai bună colaborare cu Universitatea Baia Mare și alte zone universitare. Spațiile complementare existente la observator vor fi reutilate – aici se va găsi micul atelier informatic pentru școlari (E-clubul ”Micul astronom”), biblioteca de astronomie, atelierul de creație artistică, serverul de interconectare surse interne și biroul informatică. Spațiul de acces la observator cu scările în spirală va găzdui o expoziție de istorie istorie a tehnicii de observație astronomică și a descoperirilor astronomice.
Instalarea a două webcam-uri permanente și a unui hotspot pentru acces Internet pe raza planetariului și a observatorului reprezintă integrarea instituției noastre în trendul actual al modernizării și dezvoltării ofertei de servicii moderne oferite publicului. Într-o eră a comunicării prezența cere inițiativă. În prezent în Baia Mare hotspot-uri sunt foarte puține, existente doar în proximitatea restaurantelor și unor cluburi și – de asemenea – vederile în timp real din Baia Mare, prin webcam sunt rare (5) și de multe ori nefuncționale. Alocarea de bandă internet pentru transmiterea de imagini live (in timp real) de pe strada G. Coșbuc, nr.16, chiar dacă nu este poate zona cea mai semnificativă a municipiului reprezintă ilustrarea dorinței de a afirma Planetariul Baia Mare ca obiectiv cultural turistic și al prezenta ca atare pe toate hărțile electronice care găzduiesc transmisiuni live. Aceste webcam-uri vor fi ochii prin care lumea întreagă poate privi spre planetariul nostru.
Și ce ar fi dacă… Planetariul Baia Mare, printr-o investiție care, deocamdată pare uriașă, ar deveni cel mai modern planetariu din Europa Centrală și de Est? Dacă alte planetarii din România, deschise mai de curând au avut privilegiul dotării cu proiectoare de o generație mai nouă (ZKP-2) de la Zeiss-Jena (din fosta RDG), iar cel puțin unul dintre acestea, a reușit în condițiile regimului comunist să impună ideea redotării cu un aparat mai nou, proiectorul Planetariului Baia Mare aparține generației de proiectoare ZKP1 model – an 1932. Un dosar impresionant cu demersuri realizate de specialiștii planetariului nostru înainte de 1989 și după 1989, pentru dotarea cu un proiector stelar nou, stă mărturie aspirației noastre pentru modernizarea, altfel mai mult decât necesară. Elemente cheie ale spectacolului de planetariu lipsesc sau trebuie să fie compensate prin expunere verbală sau demonstrație separată cu videoproiectorul în absența facilităților oferite de un aparat modern, un proiector optico-mecanic de nouă generație, dotat cu proiectoare digitale auxiliare, ce poate fi manevrat prin telecomandă sau de la un pupitru de comandă atașat. Planetariul oferă publicului știință și spectacol! Atât prezentarea datelor cheie ale evoluției cunoașterii Universului cât și formatul spectacular de prezentare a acestor date ar avea de câștigat prin redotarea cu un nou proiector stelar, capabil să genereze și să ofere multiple și diverse prezentări tematice în domeniul astronomiei. Dotarea cu un asemenea aparat ar reprezenta un ”boom” al modernizării pentru planetariul nostru, atât din perspectiva atractivității, care ar crește exponențial, în fiecare an, cât și din cea a dezvoltării ofertei de spectacole tematice.
Aici sunt prezentate doar câteva din planurile de viitor la care chiar lucrăm de ceva vreme. Mai sunt și altele. De pildă, ce-ar fi dacă antena din curtea noastră chiar ar putea deveni o ureche … mai mică dar bine intenționată cu care să ascultăm împreună universul? Ce-ar fi dacă am realiza un mic parc exotic în curtea planetariului, care să remonteze răbdarea vizitatorilor în sezonul cu flux maxim? Mai multe sugestii precum și sprijin, sau lobby așteptăm de la Dumneavoastră, cititorii acestui articol, fanii declarați ai planetariului Baia Mare! Nu vă jenați, dacă aveți putința să vă oferiți voluntari pentru atragerea de fonduri și de sprijin pentru proiectele planetariului, care sunt și proiectele Dumneavoastră, pentru că planetariul este printre altele o școală, o școală de care toți avem nevoie! Vă întrebați de ce? Scrieți-ne și vă răspundem!
Ciprian Crișan, Muzeograf
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)