40 de ani si cateva zile! Ilustrare in imagini a simpozionului aniversar ”40 ani de astronomie la Planetariul Baia Mare”

In zilele de 1-2 iulie 2009 s-a desfasurat la Planetariul Baia Mare din str George Cosbuc, nr.16 o serie de manifestari aniversare a 40 de ani de astronomie la Planetariul Baia Mare.

Au participat oficialitati locale (președintele Consiliului Județean, dl. Mircea Man, viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha, reprezentanti ai Maramuresului in Parlamentul României), simpozionul fiind patronat de Consiliul Judetean Maramures, invitati din tara, din judet si din Baia Mare.

Au fost evocate numele unor specialisti care au dat viata vechiului complex de astronomie populara Baia Mare, precum Augustin Mada, N. Dascalu, Gavrila Tomoioaga, nume ale conducatorilor judetului si Baii Mari de atunci care au facut posibila aparitia planetariului la Baia Mare, iar nu la Oradea, asa cum se anticipase undeva la varful ierarhiei de stat.

Tot in cadrul deschiderii simpozionului a fost prezentata brosura dedicata istoriei de 40 de ani Planetariului, cartea prof. univ. Sass I. Huba – o introducere in astronomie si expozitia organizata in noua sala multifunctionala, expozitie documentara de fotografii dedicata Primului roman in cosmos: Dumitru Prunariu.

Comunicarile stiintifice ale simpozionului au fost prezidate de doamna dr. Magda Stavinschi, fostă directoare a Observatorului Astronomic al Academiei Romane, Presedinta Comisiei de Educatie si Dezvoltare  din  cadrul Uniunii Astronomice Internationale, punct nodal de contact pentru România al Anului Astronomic International 2009. In cadrul sesiunii de comunicari si-au prezentat proiectele, programele și rezultatele activitatii de cercetare si valorificare de specialitate muzeografi de la planetariile din Baia Mare, Galati, Suceava, invitati speciali fiind domnul Mihai Enescu care a activat multi ani la Planetariul Constanta, prof. Vasile Pop de la Palatul Copiilor Baia Mare si dr. Ovidiu Tesileanu, care a prezentat un studiu de caz pe planetariul din Torino.

Evenimentul, ale cărui momente importante au fost transmise live de pe pagina de Internet a Planetariului – si reflectate substantial în mass-media locală. Secvențe de la acest simpozion aniversar pot fi urmarite offline accesând linkurile de mai jos.

––- Aspecte de la deschiderea manifestării.

––- Aspecte de la sesiunea de comunicări.

Ciprian Crisan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.