INTREBĂRI ESENȚIALE DESPRE UNIVERS – AIA 2009

http://video.google.co.uk/videoplay?docid=-7215396353973224948

În cadrul simpozionului cu tema ”Intrebări esențiale despre Univers”, de la Sibiu (6-7 februarie 2009), desfășurat la Biblioteca Astra, moment al deschiderii Anului Internațional al Astronomiei 2009, fizicianul și filosoful român Basarab Nicolescu a susținut o expunere incitantă asupra celor mai importante teme, intrebări și ipoteze despre Univers, care frământă omenirea la început de secol XXI.

Pentru cei care nu au fost de față la acest eveniment, prezentăm imagini de la acest eveniment.

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

3 Comentarii

  1. Teoria relativitatii este o pura specultie . Experimenul Michelson-Morley a fost gresit interpretat . Lumina nu se deplaseaza pe diagonala , (semioglinda fiind inclinata la 45 grd.),nu se aplica Pitagora,deci nu avem radical. Fotonii neavand masa de repaus nu li se poate imprima o miscare de transport (asemeni unei bombe ce cade din avion). Lumina se va deplasa pe verticala.

  2. Nu ma consider in masura sa comentez teoriile de vulgarizare sau nu ale lui Basarab Nicolescu. Teoriile domniei sale sunt intrebari, iar nu pure speculatii sub nume academic. In ce priveste raportul stiinta-filosofie, este cunoscut ca evolutia chiar a stiintei s-a realizat prin filozofie. Pentru ca filosofia a pus probleme si a initiat ipoteze pe care stiinta s-a straduit sa le demonstreze sau sa le infirme. Teoria relativitatii a fost pura filozofie pana la demonstratie in realitatea fizica! Iar seriozitatea nu e altceva decat cumpanire: unele lucruri pe putem admite ca rationale, altele sunt idei si ne pot depasi capacitatea de intelegere!

  3. Basarab Nicolescu sustine teorii de vulgarizare pe larg controversate iar propriile sale teorii stiintifice nu au fost pina acum confirmate. Iar faptul de a trece de la stiinta catre filozofie este departe de a oferi o garantie de seriozitate.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.