fbcover851315

COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE EXPLICĂ CE ESTE PROGRAMUL DE VACANȚĂ ASTRO-MANIA


Astromania este un program educațional de vacanță, ceva între o școală de vară și o tabără tematică de vacanță. Un curs intensiv de astronomie, tehnică și tehnologie astronomică, astronautică, astrofizică și etno-cosmologie care, pe parcursul a 15 zile (zilele de marți – vineri, între orele 10.00 – 14.00), vă va conecta la cunoașterea și înțelegerea universului!

Cursul se desfășoară în perioada 5 iulie – 28 iulie 2016 și solicită participarea copiilor în zilele de MARȚI- MIERCURI – JOI și VINERI – între orele 10.00 – 12.00 sau 12.00 – 14.00, în funcție de grupa de vârstă a copiilor.

Cursul intensiv de astronomie este adaptat pentru categoriile de vârstă 7 – 11 ani și 12 – 15 ani, având ca bază un suport de curs sub forma unor fișe de lucru, materiale documentare multimedia, invitați speciali ca lectori pe anumite specialități, un program ce îmbină cunoașterea teoretică cu aplicații practice directe, divertismentul și recreerea participanților prin jocuri, mișcare și activități creative de desenare și modelaj.

astromaniav2

Bun! Și ce vom învăța la programul ASTROMANIA? Vom cunoaște și vom înțelege:

 • abc – ul astronomiei.
 • Ce este Soarele? Despre tipurile de stele și viața lor, despre sistemul solar și planete, despre misiunile spațiale cărora le datorăm mare parte din cunoașterea actuală!
 • Despre galaxii și roiuri galactice, despre distribuția lor în Univers și vom călători de la scară microscopică la scară macro-cosmică până la cele mai mari și mai îndepărtate structuri din Univers!
 • Despre tehnica astronomică – tipuri de lunete, telescoape și instrumente de măsurat și orientare. Observații cu telescopul solar.
 • Despre turismul spațial și călătoriile în timp, despre viața în univers și extratereștri.
 • Istoria scurtă a cunoașterii Universului și personalitățile marcante din istoria astronomiei.
 • Ce este astro-filatelia și cum putem învăța astronomie prin mărcile filatelice.
 • Despre constelațiile de pe bolta cerească și identificarea stelelor principale.
 • Etno-cosmologie sau dimensiunea tradițională românească a cerului!
 • Răspundem la toate întrebările, pentru că acest curs este interactiv, intensiv și recreativ – distractiv!

Condițiile de participare sunt următoarele:

 • Criteriul de vârstă (7 – 15 ani) – cu excepții pentru copiii foarte pasionați care nu se înscriu în tiparul de vârstă;
 • Participanții plătesc o taxă zilnică de participare (contravaloarea unui bilet de acces de 4 lei). Aceasta este o taxă simbolică menită să acopere o parte din cheltuielile de organizare a cursului.
 • Participarea la Astromania nu este o metodă de a alunga plictiseala, ci o ocazie de a învăța într-un mod creativ ceea ce oferă astronomia la superlativ!
 • Părinții/însoțitorii copiilor sunt de acord să-și încredințeze copiii instituției noastre în intervalul orar al cursului, sub rezerva că aceștia nu vor fi expuși în nici un fel vreunui pericol.

Astromania – un program educațional de vacanță – urmărește crearea unei ”pepiniere” astronomice în care copii ce au descoperit pasiunea pentru această primă știință din istoria umanității,  să se poată desfășura într-un context informal, pentru apropierea de bazele acestei discipline fascinante ce poate lărgi foarte mult orizontul cunoașterii proprii.

Interesul pentru acest program poate fi premisa dezvoltării unor cercuri, cabinete, ateliere astronomice școlare, pe mai târziu, instituția noastră putând oferi suportul informațional pentru demararea unor asemenea centre de educație astronomică pentru copii.

SUGESTIV   RECREATIV   INTERACTIV  APLICATIV  DISTRACTIV INTENSIV   INOVATIV 

Înscrierile se fac la sediul Complexului Astronomic Baia Mare, din str. George Coșbuc, nr. 16.
Vă așteptăm!

Cum a fost prima ediție – DIN 2015 – ASTROMANIA? iMPRESII


UPDATE: 16.06.2016

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU PROGRAMUL ASTROMANIA

ASTROMANIA 2015 program educational de vacanta = IMPRESII VIZUALE
Astromania revine si in 2016 la începutul lunii iulie! 

Amănunte despre acest program ASTROMANIA 2

Pentru înscrieri, vă invităm la sediul nostru din strada George Coșbuc, nr. 16.

Ciprian Crișan – PR CABM

astromaniafitw

UPDATE: 30.06.2016

COMUNICAT DE PRESĂ – PROGRAMUL DE VACANȚĂ ASTROMANIA REVINE LA PLANETARIU ȘI ÎN ACEST AN

Complexul Astronomic Baia Mare organizează în perioada 5 – 28 iulie 2016 programul educațional de vacanță ASTROMANIA, dedicat grupelor de vârstă 7 – 11 ani și 12 – 15 ani, cu activități ce se vor desfășura în zilele de marți – vineri.

Cea de-a doua ediție a programului ASTROMANIA, îmbogățită organizatoric și în formula de prezentare, este un curs intensiv și interactiv de astronomice, tehnică și tehnologie astronomică, astronautică și astrofizică al cărui obiectiv este să îi conecteze pe copii la cunoașterea și înțelegerea universului, într-un cadru informal – cu activități aplicative dar și de relaxare și divertisment, într-o formulă unică, apreciată foarte mult de participanții la prima ediție.

Propunând spre dezbatere, analiză și învățare o gamă tematică extrem de diversă și captivantă, ASTROMANIA se situează între o școală de vară de astronomie și o tabără tematică, având toate ingredientele unei experiențe deosebite de vacanță. Participarea la ASTROMANIA însă, nu este atât o metodă de a alunga plictiseala, ci o ocazie de a învăța într-un mod creativ și recreativ ceea ce oferă astronomia la superlativ.

Vom învăța împreună abc-ul astronomiei, despre stele și viața lor, despre sistemul solar și misiunile spațiale ce ne-au condus către cunoaștere, despre galaxii și distribuția lor în univers și vom călători împreună în spațiu și timp, de la scară microscopică la scară macro-cosmică până la cele mai îndepărtate structuri din cosmos. Tehnica și tehnologia astronomică dar și turismul spațial și viața în univers sau problema extratereștrilor vor fi teme aprinse de dezbatere. Vom face împreună observații astronomice de zi (asupra Soarelui) cu noul telescop solar și observații nocturne, la care – desigur – vor fi invitați și părinții sau însoțitorii copiilor. Vom lăsa timbrele să ne cucerească cu firescul lor, dar vom învăța să folosim și softuri de calculator precum Stellarium, Celestia etc. Vom parcurge împreună istoria cunoașterii și înțelegerii universului și vom învăța aproape totul despre constelații și despre stelele principale. Răspundem la toate întrebările, pentru că acest curs este interactiv, intensiv și recreativ – distractiv. Și desigur … ne vom juca!

Înscrierile la acest program se pot face la sediul Complexului Astronomic Baia Mare din str. George Coșbuc, nr. 16, taxa de participare fiind una simbolică, de 4 lei/zi, menită să acopere o parte din cheltuielile organizatorice.

Astromania – program educațional de vacanță – urmărește în linii mari crearea unei ”pepiniere” astronomice în care copiii ce au descoperit pasiunea pentru această primă știință din istoria umanității, să se poată desfășura într-un context informal pentru apropierea de bazele acestei discipline fascinante, ce poate lărgi orizontul cunoașterii proprii.

Interesul activ pentru acest program poate fi premisa dezvoltării unor cercuri, cabinete, ateliere astronomice școlare, pe mai târziu, pentru care instituția noastră poate oferi suport logistic și informațional, în scopul popularizării astronomiei.

Informații suplimentare pot obținute de pe site-ul www.planetariubm.ro

Ciprian Crișan – PR

Complexul Astronomic Baia Mare

2008 - 2023 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM II PLANETARIUM
Sari la conținut