PROGRAMUL EDUCAȚIONAL ASTROMANIA, UN REAL SUCCES CU ZÂMBETE FERICITE TRANSCRISE PE DIPLOMELE DE PARTICIPARE

astrofotografie

În perioada 18 – 30 iulie 2015, la Complexul Astronomic Baia Mare s-a desfășurat un program educațional special, de vacanță, dedicat elevilor claselor I – VIII, un curs intensiv și interactiv de introducere în astronomie, armonizat cu aplicații și demonstrații practice, jocuri pe echipe, filme documentare, experimente de gândire, modelaj și desen, sub titulatura de ASTROMANIA.

Timp de nouă zile, pe parcursul a trei săptămâni, în zilele de marți – joi, între orele 10.00 – 14.00, cele două grupe principale de vârstă, cu aproximativ 60 de participanți în fiecare zi, acest curs de inițiere în astronomie a demonstrat că prima știință din istoria omenirii poate deveni accesibilă aproape oricărei vârste.

Această prezentare necesită JavaScript.

Îmbinând teoria cu practica, argumentarea cu demonstrația și jocul (jocul de-a planetele, reconstituirea unor vectori de mișcare în cadrul unor obiecte din cerul îndepărtat, dar și tenisul de masă cu ”planeta roșie” – mingea portocalie pusă în joc, jocuri cu popice și chiar șah, volei și fotbal etc.), învățând să modelăm avioane și să desenăm, concentrându-ne atenția la amănunte, debordând de idei fabuloase ale unor timbre sau constelații inventate și documentate chiar de copii, explicând simplitatea extraordinară a telescoapelor optice, radiotelescoapelor și a telescoapelor orbitale, participând la peste 5 spectacole în cupolă, fiecare puțin diferit, mai atractiv, mai complex – acest program educațional s-a dovedit a fi unul ”anti-plictiseală” și deosebit de instructiv în ce privește înțelegerea mediului înconjurător, al istoriei naturale dar și a beneficiilor mobilității fizice și de gândire.

Părinții și bunicii, adevărați eroi, care timp de trei săptămâni i-au însoțit pe cei mici la curs, nu au fost uitați și în cadrul serii de observații astronomice, din păcate una ploioasă, au fost – de asemenea – inițiați, gratuit, în cupola planetariului – în tainele și misterele universului!

Această prezentare necesită JavaScript.

Observațiile de zi, cu telescopul din dotare ce are filtru solar, au fost combinate cu o demonstrație practică a ceasului solar, a gnomonului, realizată de prof. Lucian Stoian, de la Centrul de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, iar unul dintre membri acestui centru, olimpic internațional, a realizat o expunere comprehensivă a obiectelor Messier din cerul de profunzime.

Cei care au dorit, au aplicat pentru atelierul de televiziune astronomică, făcând exerciții haioase de dicție, prezentând evenimente astronomice în fața camerei de luat vederi și dovedind o capacitate deosebită de adaptare și rezolvare a micii probleme a ”tracului”.

Astro-fotografia – un modul explicat și demonstrat de către colaboratorul nostru, domnul Ilie Tudorel, a reprezentat un domeniu sugestiv, cu multe de învățat.

Una peste alta, joi – 30 iulie 2015, a fost momentul unei serioase discuții despre tema lor preferată, cea a extratereștrilor, a călătoriilor interstelare și intergalactice, a navelor spațiale, terestre și extraterestre, precum și a lumilor posibile în care viața ar fi putut evolua până la stadiul unei civilizații inteligente, cu tehnologii superioare de comunicare și transport.

La închiderea oficială a cursului, s-au acordat diplome de participare tuturor celor prezenți, participanții având bunăvoința de a se exprima direct în ce privește calitatea demersului nostru educațional, ce anume le-a plăcut și dacă ar dori să participe și la alte programe de vacanță.

Complexul Astronomic Baia Mare promite ca, pe viitor, asemenea cursuri de introducere în astronomie, să fie organizate și pentru alte categorii de public – public adult, public familial și diverse categorii de public special, ținând cont de faptul că, în toate țările civilizate, astronomia ocupă un rol extrem de important în educația și cultura tineretului dar și a publicului adult, indiferent de vârstă.

„Cunoașterea cosmosului este mai mult decât un lux pentru oameni cultivați. Ea este temelia unei conștiințe cosmice; ea relevă marea răspundere ce ne revine pentru viitorul omenirii.” (Hubert Reeves)

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.