MARATONUL MISTERELOR LA PLANETARIU – DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR

Marți, 18 mai 2021, celebrând împreună ”Ziua Internațională a Muzeelor”, începând cu ora 9.00 și până la sfârșitul programului, din oră în oră, Planetariul Baia Mare vă invită la spectacolul captivant al universului exotic, plin de mistere și indicii, în căutarea FANTOMEI UNIVERSULUI. Intrarea LIBERĂ.

 
Știința estimează că materia întunecată constituie 85% din materia din univers și 23% din densitatea masă-energie. Cosmologia fizică începe să-și dezvăluie tainele … Știm ce știm dar … nu știm ce nu știm. Nu emite, nu reflectă și nu absoarbe radiații, totuși își face simțită prezența în observațiile astrofizice, mai ales prin efectele gravitaționale. Acest spectacol te invită la mult așteptata vânătoare de comori ascunse prin univers: materia întunecată ar putea fi cheia înțelegerii ”spontane” și ”depline” a cosmosului. Te INVITĂM la Show!
 
”Fantoma Universului”, cu premiera în 18 mai 2021, la ora 9.00, se va adăuga ofertei de zi a planetariului și va fi difuzat ulterior la cerere sau într-un anumit interval orar.
Prezentat în peste 500 de planetarii, din 66 de țări din lumea întreagă, disponibil în peste 21 de limbi, ”Phantom of the Universe” – FANTOMA UNIVERSULUI este un spectacol de planetariu care ilustrează explorarea incitantă a materiei întunecate, de la Big-Bang și până la descoperirea sa anticipată, la Marele Accelerator de Particule (LHC).
Spectacolul evidențiază primele indicii ale existenței materiei întunecate prin ochii lui Fritz Zwicky, cercetătorul care a dat numele acestei materii misterioase. Spectacolul ne poartă de la coregrafia astrală a galaxiei Andromeda, așa cum a fost surprinsă de Vera Rubin și până la fosta mină de aur din subteran, unde este amplasat cel mai sensibil detector de materie neagră de pe Terra.
 
De acolo, călătoria continuă în timp și spațiu, la acceleratorul de la CERN, voiajând împreună cu particulele, înainte ca acestea să intre în coliziune în explozii vizuale extraordinare de lumină, în timp ce putem afla cum oameni de știință din întreaga lume colaborează pentru a lua urma constituenților materiei întunecate.
Creatorul acestui spectacol vizual al explorării unuia dintre cele mai intense și mai fascinante mistere ale Universului este Michael Barnett, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley, coordonatorul Grupului de Date ale Particulelor și fost coordonator educațional al experimentului ATLAS de la Marele Accelerator de Particule (CERN). Fost consultant științific pentru bine-cunoscuta serie ”Universul Elegant” de la NOVA și pentru filmul ”Îngeri și Demoni”. Materialele sale educaționale au fost prezentate în serialul Teoria Big-Bang. Pentru realizarea acestui spectacol deosebit, Barnett și-a asigurat colaborarea Universităților din Texas, Arlington, a Planetariului UT și al Universității Michigan, al Institutului de Fizică IFIC, al Universității California și al CERN.
 
Scenele dinamice de acțiune live, filmate de Jose Franscisco Salgado de la Planetariul Adler, simulările cosmologice produse de Ralf Kaehler și Tom Abel de la KIPAC, masterizarea pixelilor în dome realizată de Jesus Nuevo, Jose Sanz, Raul Colomer, Jose Manuel Vega și Ivan Pulido, împreună cu expertiza științifică adaptată audienței generale – au concurat, împreună, la dimensionarea unuia dintre cele mai captivante spectacole digitale full-dome de știință realizate vreodată pentru planetarii și publicul larg.
DIN 18 MAI 2021 LA PLANETARIUL BAIA MARE
 
Titlu original: Phantom of the Universe – The Hunt for Dark Matter;
Tip: Documentar; Durata: 28 minute; Tip audiență: generală; Public țintă: 6-13 ani; 14 – 18 ani; Adulți. Orientare: panoramică.
Premiera mondială: ianuarie 2017;
Filmul este pus la dispoziție de RSA COSMOS; Audio în limba română: Remus Petre Cârstea.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.