O STEA GIGANTĂ A DISPĂRUT ÎN MOD MISTERIOS FĂRĂ URMĂ

O stea neobișnuit de strălucitoare a dispărut de pe cer, în cel mai bizar mod. Este vorba de un obiect din interiorul galaxiei pitice Kinman, care a dispărut fără urmă, potrivit unei cercetări publicate ieri în buletinul lunar al Notices of the Royal Astronomical Society. Această stea albastră masivă și excepțional de strălucitoare a avut o existență presupusă pe baza observațiilor astronomice din anii 2001 și 2011, dar din 2019, aceasta nu mai este detectabilă.

Autorii studiului, conduși de doctorandul Andrew Allan de la Colegiul Trinity din Dublin, au emis două explicații posibile: fie steaua a experimentat o scădere dramatică a luminozității și acum se ascunde parțial în spatele unor zone cu pulbere, fie s-a transformat într-o gaură neagră fără să genereze o explozie supernova. Dacă ultima variantă este cea exactă, aceasta ar reprezenta doar a doua supernovă eșuată, din câte sunt cunoscute.

Galaxia pitică Kinman este situată la 75 de milioane de ani-lumină de Pământ, deci nu este nicidecum apropiată de Calea Lactee. Ca atare, astronomii nu pot discerne stelele individuale, din cauza distanțelor extraordinare implicate, însă steaua în cauză este o variabilă albastră luminoasă (LBV), detectabilă la distanțe extreme.

LBV-urile sunt stele masive și imprevizibile, aflate la finalul vieții lor. Natura variabilă a acestei stele, prin schimbările sale dramatice în spectre și luminozitate, poate fi observată de pe Pământ. Incredibil, această stea suspectată este de 2,5 milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele nostru.

Sursa: CANINDIA; By: CIEDITOR TWINKLE
Foto: Imagine a galaxiei pitice Kinman, cunoscută și ca PHL 293B, imagine preluată de NASA/ESA Hubble Space Telescope’s Wide Field Camera 3 în 2011, înainte de dispariția stelei masive. Situată la aproximativ 75 milioane de ani lumină depărtare, galaxia este prea distantă pentru ca astronomii să poată rezolva stelele individuale, însă în observațiile realizate între 2001 și 2011, aceștia au detectat semnăturile unei stele masive. Aceste semnături nu au mai fost prezente în datele mai recente. Credit: NASA, ESA/Hubble, J. Andrews (U. Arizona); Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.