NESTEMATE PE CERUL DE NOAPTE DIN IUNIE

CONSTELAȚII PE CERUL NOCTURN DIN IUNIE

Nopțile calme ale lunii iunie sunt scurte dar pline de obiective frumoase pentru astronomii amatori. Priviți Carul Mare înălțându-se mult în nord-vest. Mânerul său este îndreptat spre Arcturus, a patra cea mai strălucitoare stea pe cerul de noapte. Arcturus este parte a constelației Bootes, păstorul. Bootes conține și o stea dublă numită Epsilon Bootis, sau Izar. Perechea uimitoare de stele apare – într-un telescop mai mic – în nuanță gălbui-portocalie și albăstruie.

În stânga constelației Bootes se află un semicerc de stele, cunoscut sub numele de Corona Borealis, Coroana Nordului. Următoarea constelație, mai difuză, după Corona Borealis, este cea a unui erou de seamă: Hercules, cel mai puternic om al mitologiei grecești. Aproape de centrul constelației este un trapez cunoscut sub numele de ”Keystone” (n.t. piatra cheie). Keystone este esențială pentru a găsi Marele Roi Stelar din Hercules, un roi cu stele globulare ce conține sute de mii de stele grupate dens.

Roiurile stelare globulare conțin unele dintre cele mai bătrâne stele din galaxia noastră. Toate stelele dintr-un roi globular s-au format cam în același timp. Cu telescopul spația Hubble al NASA/ESA putem observa individual aceste stele vechi și putem desluși modificările de masă stelară pe măsura înaintării în vârstă. Puțin la exterior față de Keystone, se află un alt roi globular: M92. M92 se află mult mai departe decât roiul stelar din Hercules și arată – ca atare – mai mic și mai difuz în ocularul telescopului.

O imagine de la Hubble arată însă multe stele gigante roșii strălucitoare și bătrâne, în nucleul său aglomerat. La nord de Hercule, aruncând flăcări se află Draco, dragonul. Corpul lung al lui Draco se arcuiește în jurul Carului Mic. Situată de-a lungul încolăcirilor dragonului, Nebuloasa Ochiul Pisicii este un nor de gaz strălucitor în expansiune, provenit de la o stea muribundă.

Telescoapele spațiale Hubble și Cahandra oferă o vedere în detaliu a Ochiului Pisicii. Roșul și violetul reprezintă lumina violetă emisă de straturile de gaz fierbinde ejectate de stea. Albastrul este emisia în raze-X a gazului fierbinte ce înconjoară steaua pitică albă rămasă în miezul său.

Nu aveți, însă, nevoie de ochi de pisică, pentru a găsi comori pe cerul lunii iunie – ci doar un cer clar în condiții de întuneric, proprii ochi și un binoclu sau un telescop pentru a optimiza vederea. Nestematele cerești vă așteaptă pe cerul de noapte.

“Tonight’s Sky” is a monthly video of constellations you can observe in the night sky. The series is produced by the Space Telescope Science Institute, home of science operations for the Hubble Space Telescope, in partnership with NASA’s Universe of Learning.

Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.