TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE A SURPRINS O GALAXIE CU UN SINGUR BRAȚ SPIRALAT

TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE A SURPRINS O GALAXIE CU UN SINGUR BRAȚ SPIRALAT

NGC 4618 a fost descoperită pe 9 aprilie 1787, de către astronomul anglo-german William Herschel, descoperitorul în 1781 al planetei Uranus. Cu un an înaintea descoperirii NGC 4618, Herschel a teoretizat că obiectele astronomice cețoase observate pe cerul de noapte este posibil să fie roiuri mari de stele situate mult mai departe decât stelele individuale pe care le putem ușor discerne.

După momentul acelei teorii propuse de Herschel, astronomii au ajuns la înțelegerea mai exactă a acestor obiecte cețoase, anume că Heschel văzuse o altă galaxie. NGC 4618, clasificată ca galaxie spirală barată, are o caracteristică specială între alte galaxii, anume un singur braț galactic rotindu-se în jurul centrului.

Situată la o distanță de 21 milioane de ani față de Calea Lactee, în direcția constelației Canes Venatici, diametrul galaxiei NGC 4618, a reprezentat diar o treime din cel al Căii Lactee. Împreună cu vecina galactică NGC 4625, formează o pereche de galaxii în interacțiune, ceea ce înseamnă că cele două galaxii sunt destul de apropiate pentru a se influența reciproc dpdv gravitațional. Aceste interacțiuni ar putea conduce spre două sau mai multe galaxii fuzionând împreună pentru a forma o nouă structură, cum ar fi o galaxie inelară.

Text credit: ESA (European Space Agency); Image credit: ESA/Hubble & NASA, I. Karachentsev; Last Updated: March 27, 2020; Editor: Rob Garner; Sursa: NASA.GOV; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

NOTĂ: În 24 aprilie 1990, Telescopul Spațial Hubble a fost lansat în spațiu de la bordul navei Discovery. În 24 aprilie 2020, Telescopul Spațial Hubble aniversează 30 de ani de descoperiri importante legate de Sistemul Solar și universul de profunzime. Să ne pregătim pentru o sărbătoare online a TSH, iar când vom reveni și totul va fi și mai bine, vă vom arăta ce am pregătit – la sediu.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.