ESTE SPAȚIUL COSMIC CEL MAI SIGUR LOC PENTRU A NE ASCUNDE DE CORONAVIRUS?

Pandemia COVID-19, acaparând interesul lumii întregi, depășește pragul de 190.000 de cazuri raportate. În asemenea momente, pare că e greu să ții distanța față de virus, dar există un loc unde, cel mai probabil nu va ajuge: Stația Spațială Internațională (ISS).

Stația spațială – care orbitează Terra la o altitudine de 250 mile, este operată în cooperare de SUA, Rusia, Japonia, Europa și Canada. Agenția Spațială rusească ROSCOSMOS conduce pregătirile pentru lansările astronavei Soyuz, unica capabilă să poarte astronauții către și dinspre ISS. Dar cum poate programul ISS să-i mențină în siguranță pe membrii echipajului de patogenii potențial periculoși?

Înaintea lansării astronauților către ISS, grija cea mai mare este de a preveni transmiterea prin echipaj la bordul ISS a agenților virusli și patogeni periculoși, așa încât noul focar de coronavirus nu are în prezent un impact masiv asupra procedurilor de siguranță.

”Înaintea lansării spre ISS, echipajul este carantinat și pus sub observație sau testat față de orice simptomatologie potențială”, a precizat pentru NewsWeek, Luis Zea, un cercetător de la Tehnologiile Spațiale Bio-Serve, un cercetător de la Universitatea Boulder Colorado. ”Aceasta servește ca un filtru important.”

NASA declară că aplică aceste măsuri de carantinare tuturor astronauților săi înainte de ai trimite către stația spațială în capsula Soyuz – care este lansată din Kazakhstan.

”NASA aplică cele mai serioase măsuri pentru a preveni transmiterea prin intermediul echipajului a gripei sau virozelor pe ISS”, a precizat Courtney Beasley, purtător de cuvânt al agenției spațiale, pentru Newsweek. ”Toți cei patru membri ai echipajului trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de lansare. Asta oferă asigurări că ei nu sunt bolnavi sau în stagii de incubare a vreunui agent nociv, atunci când ajung pe ISS, iar acest proces este numit ”stabilizare a sănătății”. Este o parte importantă a protecției sănătății echipajului.”

Dar măsurile de protecție nu se opresc aici. Conform lui Breasley, Programul ISS deține de asemenea, proceduri foarte eficiente pentru a preveni patogenii ce pot cauza îmbolnăviri, să fie transportați către stația spațială, via misiunile cargo.

”În prezent, itemii ce ajung pe ISS sunt curățați dar nu sterilizați în mod necesar – utilizarea fiind realizată în schimb pentru mostrele trimise pe alte corpuri planetare, pentru a se evida contaminarea lor cu celule terestre sau organisme”, a spus Zea. Curățarea și sterilizarea sunt relaționate dar nu înseamnă același lucru.

”Itemii care sunt transportați pe ISS sunt întotdeauna curățați și uneori, în funcție de categoria lor, pot să fie sterilizați. Cu toate acestea, necesitatea stringentă de sterilizare există mai ales pentru navele care aterizează pe alte corpuri celeste, pentru a asigura că, în viitor – când vom zări mai multe molecule ce indică prezența potențială a vieții, să nu privim spre ceva care a fost adus anterior pe acea planetă de către o astro-navă terestră. În cazul ISS, microbii călătoresc împreună cu echipajul, fie că ne place sau nu. In fapt, un om are mai multe celule bacteriene in și pe corpul propriu decât propriile celule, așa încât nu are importanță încotro ne îndreptăm, bacateriile ne vor acompania”, a spus.

Considerate împreună, carantina și măsurile de curățare fac improbabil ca acești patogeni cauzatori de boli să infecteze astronauții de la bordul ISS, chiar și în contextul celei mai recente pandemii, a declarat Zea.

”Aș spune că, având în vedere coronavirusul, ISS este probabil unul dintre cele mai sigure locuri la acest moment”, a spus. ”Și asta datorită faptului că noul coronavirus poate supraviețui doar perioade scurte de timp pe suprafețe și o persoană infectată ar putea fi scanată și diagnosticată la timp, în perioada carantinei astronauților, pe care o petrec, înaintea lansării.”

”NASA și partenerii noștri internaționali pe ISS au realizat investiții mari pe stația spațială și sunt foarte precauți în asigurarea securității echipajului și stației. Spre exemplu, când dezvoltatorii de încărcături spațiale, precum cel unde lucrez – Bio_Serve Space Technologies de la Universitatea Colorado Boulder, – trimit hardware sau un experiment către ISS, trebuie să demonstrăm via rezultate teste etc, că echipajul și stația vor fi în siguranță tot timpul”, a mai precizat. ”Cred că NASA a reușit foarte bine să-și protejeze astronauții și ISS”.

Nu în ultimul rând, toți astronauții urmează un antrenament medical de urgență și mențin un contact regulat cu o echipă de doctori de la sol care le monitorizează de aproape sănătatea. Și în cazul survenirii unui eveniment de urgență medicală, echipajul a fost antrenat anterior pentru a face față oricărei situații.

”Există întotdeauna destule bărci de salvare, nave ruseși Soyuz, în docurile ISS pentru a asigura evacuarea promptă a întregului echipaj, la nevoie”, a adăugat Zea. ”Există protocoale în uz pentru situațiile de eventuală înbolnăvire a unui astronaut la bordul ISS, care includ plasarea la bordul unei nave Soyuz și revenirea pe Terra, via KAzakhstan”.

Sursa: Newsweek; Photo: NASA;
Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.