Complexul Astronomic Baia Mare este partener în proiectul UNITRIP (Universe to reach? In planetarium) derulat în perioada 2018 – 2020 și care presupune un schimb de experiență al specialiștilor ”planetarieni” aparținând unora dintre cele mai importante planetarii din Europa, respectiv din Brno – Cehia, Hamburg – Germania, Hurbanovo – Slovacia, Zielona Gora – Polonia, Budapesta – Ungaria și Baia Mare – România. Schimbul de experiență a fost transpus în vizite lucrative ale specialiștilor în aceste locații și pregătirea în comun a unui produs intelectual, respectiv un spectacol de planetariu full-dome, dedicat impactului în viața cotidiană a tuturor oamenilor a tehnologiilor spațiale și sateliților artificiali. Proiectul, derulat pe platforma Erasmus+ este cofinanțat de Uniunea Europeană. O componentă principală a acestui proiect este cea de popularizare a avansului tehnologic proiectat inițial pentru acoperirea nevoilor explorării spațiale, care apoi au devenit tehnologii libere ale domeniului public și aceste invenții, captate și rafinate de producătorii comerciali, s-au tradus în dispozitive sofisticate care în prezent ne ușurează viața și ne oferă confort.
SATELIȚII ARTIFICIALI – O INTRODUCERE ÎN TEMATICA TEHNOLOGIILOR SPAȚIALE ȘI IMPACTULUI ACESTORA ÎN VIAȚA COTIDIANĂ
Încă de la începutul timpului, oamenii s-au simțit legați și conectați cu cerul, cu Universul. Precum Icarus, ei au dorit să poată zbura prin atmosferă, depășind bariera aerului, iar apoi au visat să treacă dincolo și să cucerească spațiul cosmic. Era spațială a debutat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, cu primul mesager terestru în spațiul cosmic: Sputnik – care, în limba rusă, însemna ”satelit” sau ”însoțitor” de călătorie. Acest prim satelit artificial, pregătit să ajungă pe orbită, a fost lansat la 4 octombrie 1957.
Poate că nu cunoaștem multe despre cursa spațială dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii care, cu costuri financiare excepționale, a surmontat o serie de probleme tehnice ale vremii, ducând la dezvoltarea de noi tehnologii și, finalmente, au condus la un impact global de inovare și producere de echipamente sofisticate ce astăzi sunt loc comun. Competiția inițială în domeniul spațiului, în timp, s-a transformat într-un parteneriat internațional cu o eficiență sporită și cu beneficii pentru toate națiunile Terrei. În actualitate – tehnologiile spațiale sunt parte a vieților noastre, datorită multor dispozitive, tehnici și aplicații inițial utilizate în dezvoltarea și managementul erei spațiale, care foarte repede au devenit accesibile oricui.
Aproape fiecare aspect al existenței noastre este acum asistat prin tehnologiile spațiale satelitare. Avem canale de televiziune din toată lumea retransmise cu ajutorul sateliților, Internetul este mai rapid și mai sigur datorită lor, iar tehnologia GPS ar fi un nonsens în absența sateliților. Aproape am uitat de prognozele meteorologice și de conexiunea mobilă mondială a telefoanelor noastre. Și chiar mai important, pentru că astronomia este prima știință din istoria civilizației umane, avem stații spațiale orbitale, iar telescoapele spațiale realizează observații astronomice de acuratețe, extinzând limitele cunoașterii și înțelegerii umane mult dincolo de orizontul universului observabil, până la primele lumini aprinse în cosmos. Și chiar dincolo de acestea.
Nu este cea mai importantă întrebare la care ne-am putea gândi, însă nu suntem oare curioși câți sateliți activi se află pe orbită în jurul planetei noastre? Indexul Obiectelor Lansate în Spațiul Cosmic, menținut de Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri ale Spațiului Cosmic (UNOOSA), menționează la începutul anului 2019, 4987 de sateliți orbitând planeta noastră și alți 7 situați pe orbitele altor corpuri celeste decât Terra. Așa încât, într-o singură zi, peste 5.000 de sateliți vâjâie deasupra capetelor noastre. Conform UNOOSA, în istoria spațială, un total de 8378 de obiecte au fost lansate în spațiu.
Tot UNOOSA, listează 31 de facilități oficiale de lansare a obiectelor în spațiul cosmic, incluzând un număr de facilități aeriene, marine și chiar submarine. Cele mai utilizate situri din istorie sunt:
- Cosmodromul Plesetsk din Rusia, cu 2 101 lansări;
- Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, cu 1 734 lansări;
- Cape Canaveral in SUA, cu 1 203 lansări;
- Baza Forțelor Aeriene Vandenberg în SUA, cu 1 103 lansări;
- Centrul Spațial Guyanais, în Guyana Franceză, cu 510 lansări.
O întrebare inevitabilă despre sateliți ar fi … câți dintre aceștia lucrează și operează în prezent și cât de mulți sunt doar istorie plutitoare în spațiul cosmic? UCS – Uniunea oamenilor de știință preocupați de această problemă, oferă o bază de date ce cuprinde curent 1957 de sateliți operaționali în orbită, ceea ce reprezintă doar 40% din sateliții ce orbitează planeta. Asta înseamnă că 3030 de obiecte metalice zboară în jurul Terrei cu viteze de mii de mile pe oră, fără să facă nimic.
Nu este foarte clar încă dacă ar trebui să ne îngrijoreze sateliții care nu fac nimic, sau cei care operează diverse misiuni din spațiu. Așa încât, să aruncăm o privire spre cei care … fac ceva acolo sus, sunt productivi. Se pare că din totalul de 1957 de sateliți activi, 777 sunt utilizați pentru comunicații, 710 pentru observații asupra Terrei, 223 – pentru dezvoltare și demonstrație tehnologică, 137 – pentru navigație și poziționare globală, 85 sateliți sunt pentru știința spațiului cosmic și observații, iar 25 de sateliți pentru Știința Pământului. Desigur, trebuie să menționăm că unii dintre sateliți au scopuri multiple.
Este de asemenea util să aflăm cine utilizează direct acești sateliți. Și 848 de sateliți sunt listați ca având utilizatori comerciali, 540 dintre sateliți au utilizare guvernamentală, 422 sateliți au utilizatori militari iar 147 sateliți sunt gestionați de utilizatori civili. Cam 279 sateliți sunt listați ca având utilizări multiple.
Acum suntem mai în temă, parcă, privind sateliții artificiali, respectiv cei operaționali sau cei care se încadrează de acum în zona deșeurilor spațiale.
SURSA: PIXALYTICS; Adaptare și traducere: Crișan Petru Ciprian
(Va urma)
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)