CHINA A TESTAT UN LANDER MARȚIAN ÎNTR-UN EFORT DE COOPERARE INTERNAȚIONALĂ

CHINA A TESTAT UN LANDER MARȚIAN ÎNTR-UN EFORT DE COOPERARE INTERNAȚIONALĂ

China și-a prezentat la Huailai nava sa spațială în timpul unui test de amartizare Joia trecută, în cadrul eforturilor sale de incluziune în mai multe proiecte spațiale globale.

Demonstrația capabilităților de trecere peste, evitare obstacole și decelerare a fost realizată într-o locație din afara Beijingului, în care au fost simulate condițiile de pe planeta roșie, unde atracția gravitațională reprezintă doar o treime din cea terestră.

China a planificat lansarea, anul viitor, a unui lander și a unui rover pe Marte, pentru a explora anumite părți ale planetei, într-una din cele patru misiuni programate. Statele Unite ale Americii și Europa trimit de asemenea rovere pe Marte în 2020, iar Emiratele Arabe Unite au in calendar lansarea unui orbiter.

Programul spațial chinez a atins o țintă lunară importantă, mai devreme în acest an, prin aselenizarea unei nave pe misterioasa parte îndepărtată a Lunii.

Acest program ambițios s-a dezvoltat rapid, mai ales de la momentul realizării primelor misiuni cu echipaj uman din 2003 și a căutat cooperare cu agențiile spațiale din Europa și din alte părți ale lumii. SUA totuși a banat mare parte a cooperării cu China, din motive de securitate națională, ținând China departe de participarea la programul Stației Spațiale Internaționale.

În ciuda acestui boicot, ambițiile Chinei continuă să crească, întâlnindu-le pe cele ale SUA, Rusia și Europa în spațiu și acest nou rival și-a cimentat poziția sa de putere regională și globală. Ea își construiește gradual propria stație spațială, de dimensiuni mari, pentru care a lansat invitația de participare internațională.

Landerul testat Joi a evitat cu succes obstacolele de la sol în timpul unei descensii simulate în gravitație redusă, conform contractorului principal al programului spațial chinez, Corporația de Știință și Tehnologie Aerospațială a Chinei.

Nava, de dimensiunea unui frigider a fost coborâtă lin pe 36 de cabluri din aer timp de un minut și a utilizat jeturile propulsoare de la bord pentru ajustarea cursului de coborâre la sol.

”După ce sonda va fi lansată, vor trece șapte luni pentru a ajunge la Marte, iar procedura finală de amartizare va dura doar șapte minute, procedură care este cea mai dificilă și partea cea mai riscantă a întregii misiuni”, a precizat designerul șef al misiunii, Zhang Rongqiao.

Multe nave trimise pentru explorarea planetei Marte, lansate de SUA, Rusia și alte țări, au fost distruse sau pierdute de-a lungul anilor. Numai SUA a reușit să realizeze opt aterizări la sol în siguranță. Locul de testare chinez se află la o oră nord de Mareze Zid.

Sursa: eu.detroitnews.com – Samuel Mcneil-Associated Press.  Adaptare și traducere: Crișan Petre Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.