EXPOZIȚIA DIGITALĂ MULTIMEDIA CRT GĂZDUITĂ DE MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI ”DIMITRIE GUSTI” DIN BUCUREȘTI

https://i0.wp.com/muzeul-satului.ro/wp-content/uploads/2019/03/AFIS-SEMNELE-CERIULUI-Ilie-Tudorel-e1553772520262.jpg?resize=600%2C800&ssl=1

Joi, 4 aprilie 2019, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” s-a desfășurat vernisajul dublei expoziții „Semnele Ceriului – Constelații românești tradiționale”. Proiectul reunește fotografii aparținând lui Ilie Tudorel, artist fotograf din Baia Mare, adunate sub numele „Semnele Ceriului” și materiale multimedia realizate de specialiștii Complexului Astronomic Baia Mare, prezentate sub numele „Constelații românești tradiționale”.

Expoziția „Semnele Ceriului” îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizaţiei noastre rurale. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Toate aceste simboluri dau frumuseţe şi un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apar. Această simbolistică totemică azi uitată sau cunoscută doar de meşterii populari este prezentată astfel încât privitorul modern să înţeleagă uşor semnificaţia mesajului de peste milenii pe care strămoşii noştrii au dorit să-l transmită.

Cea de-a doua expoziție, „Constelații românești tradiționale”, este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Intenţia a fost aceea de a descoperii ce au văzut strămoşii nostri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Expoziția va putea fi vizitată în sala Sala „Gheorghe Focșa”, Șos. Kiseleff nr. 28 până pe 11 mai 2019.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.