Anul 2019 a debutat frumos la Complexul Astronomic Baia Mare, unde vizitatorii au fost întâmpinați cu cele două calendare – de perete și birou dar și cu ocazia de a vizita expoziția duplex Semnele Ceriului – Constelații Românești Tradiționale, o expoziție itinerantă care a fost prezentată anul trecut în câteva dintre cele mai importante muzee din țară, iar acest parcurs va continua și în 2019.
După aderarea la Rețeaua Națională a Muzeelor (RNMR) în 2018, la începutul lui 2019 Complexul Astronomic Baia Mare a devenit membru al Societății Internaționale a Planetariilor (IPS), într-o companie extrem de plăcută ce cuprinde planetarii importante, asociații naționale ale planetariilor din lumea întreagă, calitate care ne permite accesul la resurse informative extrem de importante și este premisa derulării unor proiecte internaționale cu tematică științifică sau educațională.
La sfârșitul anului trecut a ieșit de la tipar și Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, o publicație într-un format de lux care în cele 120 de pagini ale sale oferă o retrospectivă incitantă asupra celor 50 de ani de activitate pe care îi aniversează în anul 2019. Întrucât este o publicație dedicată aniversării semi-centenarului, lansarea oficială a publicației va avea loc odată cu debutul programului aniversar, în luna iunie.
Către finalul anului 2018 a fost semnat contractul de parteneriat la proiectul UNITRIP, din cadrul programului internațional Erasmus Plus, cu finanțare europeană, care angrenează Complexul Astronomic Baia Mare, într-un proiect major, fără costuri locale, de schimb de experiență cu specialiști de la cele mai importante planetarii din Europa – din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia și Germania și realizarea în comun a unui program de planetariu ce are ca temă tehnologiile cosmice și modul în care ne afectează sau susține viața cotidiană. Grantul oferit acoperă 100% din costurile întregului program care presupune întâlniri și schimburi de experiență în cele șase locații ale partenerilor și colaborarea la realizarea programului, care va fi apoi disponibil pentru toate planetariile din România și celelalte cinci țări angajate în proiect.
Prima asemenea întâlnire, cu ocazia debutului proiectului (Kick-off-meeting), a avut loc la Brno, în Cehia – în perioada 13 – 15 ianuarie 2019, la – putem spune fără nici o ezitare – cel mai modern, mai bine dotat și mai mare planetariu din Europa. Dar este chiar mai mult de atât: un centru de popularizare a științelor cunoașterii în care planetariul este doar o componentă, cea mai importantă.
Cupola de proiecție a planetariului digital are un diametru de 17 metri iar capacitatea de primire este de 200 de locuri. Sistemul de proiecție din Digitarium are o rezoluție de 13,17 milioane de pixeli și poate proiecta 60 de cadre per secundă. Tehnologia de proiecție include un proiector digital al cerului de noapte Chronos II realizat de firma japoneză GOTO și un ecran de proiecție cu diametrul de 16,76 metri realizat de firma americană Spitz. Fotoliile sunt de asemenea extrem de confortabile și permit vizualizarea 360 grade. Investiția totală în modernizările de ultimă oră a fost de 2.173.861 euro, din care 90% a fost oferită de Ministerul Educației, Tineretului și Sportului din Republica Cehă. Desigur, cea mai recentă tehnologie permite proiectarea de spectacole 2D și 3D. Dar planetariul digital nu este totul. Platforma educațională interioară și exterioară (un adevărat parc tematic educațional – cu un rover lunar și o stație meteo digitală, printre altele, cu expoziții digitale uluitoare, cu o platformă de observații astronomice ce are acoperișul retractabil și cu o excursie în trecut, la primul planetariu, deschis în 1959 – cu un proiector Carl Zeiss ZKP-1, cu o cupola de 8 metri diametru – încă funcțional și ”pensionat”, al doilea sistem adăugat ca modernizare în 1991, un sistem Spacemaster, tot de la Carl Zeiss.
În 2005 a început modernizarea și renovarea masivă a instituției prin transformarea într-un centru multi-vizual. Clădirea Planetariului și Observatorului Brno a fost complet reconstruită până în 2011. Iar în 2013, planetariul original a fost înlocuit cu un sistem de proiecție digitală de la RSA Cosmos combinat cu un proiector Chronos II. Planetariul și Observatorul Astronomic din Brno este vizitat de peste 100.000 de vizitatori în fiecare an.
Complexul Astronomic Baia Mare a delegat doi specialiști pentru a participa la această întânire schimb de experiență și bune practici, iar aceștia au fost impresionați deopotrivă și de o altă atracție educațională și turistică formidabilă a orașului Brno: Centrul de Știință Vida, un parc tehnologic educațional ce oferă aplicații și demonstrații cinetice, digitale și vizuale – pentru aproape toate principiile și forțele din natură.
Acest proiect, desigur, aduce ca plus valoare creșterea calității în ofertele ce vor fi realizate de planetariul băimărean precum și o experiență îmbunătățiră a vizitării instituției noastre. Calitatea de partener în acest proiect în care sunt angrenate cele mai importante planetarii din Europa ne onorează și ne obligă, în același timp, să generăm și la Baia Mare experiențe formidabile de vizitare pentru publicul nostru.
Ciprian Petru Crișan – educator muzeal
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)