Pe nevăzute și neauzite, au trecut 10 ani de la lansarea paginii de prezentare online a planetariului băimărean, o ”ambarcațiune” inițial foarte plăpândă, însă cu aspirații formidabile. Multumim publicului care de la 27 iunie 2008 și până în prezent, a dorit să participe împreună cu noi la această ”croazieră” fascinantă în căutarea răspunsurilor esențiale despre cosmos, accesând site-ul nostru și navigând voios pe oceanul virtual, care este Internetul.
Aventura cosmică online a început acum 10 ani, în 2008 – când planetariul era încă o secție a Muzeul de Mineralogie Baia Mare și – în accepțiunea acelor timpuri, prezența online a unei instituții era sinonimă cu … existența sa. ”Cogito ergo sum” devenise, în noua proiecție filozofică, suscitată de globalizare și mondializare, la începutul secolului 21, simplificat: ”Ești pe NET, deci exiști!”.
De la bun început, acestă pagină de prezentare a planetariului nu a fost proiectată cu sensul restrâns de carte de vizită online, ci și-a dorit un rol proactiv de popularizare online a astronomiei și științelor conectate la această disciplină.
Acest site de prezentare a devenit de-a lungul timpului o platformă de lansare și susținere a unor proiecte majore, care – suprinzător sau nu – la orizontul temporal decenial – sunt toate puse deja în practică și nu în ultimul rând, o perioadă destul de lungă a avut atașat un magazin virtual de prezentare și comercializare de instrumente de optică astronomică.
Site-ul nostru, sau mai degrabă, strategia noastră de promovare online, a ținut pasul cu evoluția chiar a Internetului și la un moment dat s-a ales cu un nume pompos de PLATFORMĂ DE PROMOVARE ONLINE, care cuprindea vreo trei site-uri internet, patru pagini de facebook (instituțional și de proiect), pagina de youtube, biblioteca virtuală pe scribd.com, contul de twitter și multe alte aplicații de socializare.
Să ne amintim câteva momente … Transmisiuni live pe site al unor evenimente (eclipse, vernisaje, colocvii, observații astronomice de noapte etc.), lansarea unor serii de articole dedicate de popularizare a astronomiei, precum ”Poveștile Cerului. Constelațiile de la A la V …, seria de articole de prezentare ale Constelațiilor Românești Tradiționale sau celor dedicate Sistemului Solar; apoi multe traduceri ale unor articole de actualitate astronomică și astrofizică din domeniu. Ar fi mult mai multe de adăugat, însă modestia ce ne caracterizează …
Poate fără să observăm prea bine, acest deceniu despre care este vorba a coincis cu o (r)evoluție socială care a permis dezvoltarea unui număr uriaș de poli de opinie și fiecărui site internet sau utilizator mai îndrăzneț și cu idei, să devină o tribună socială sau media, folosind o pagină de facebook sau un cont de youtube, abordând subiecte interesante, captivante și … senzaționale.
Așadar, o lume în schimbare rapidă … Astronomia este o știință extrem de interesantă dar, de multe ori – greșit înțeleasă. Ar fi contraproductiv să înțelegem astronomia ca o disciplină închisă, adresată doar celor extrem de educați și cultivați, pentru că această disciplină are mai multe componente, care se poate adresa oricărui tip de public cu vârsta între 4-104 ani. Astronomia furnizează răspunsuri celor ce au întrebări și nelămuriri, dar în același timp oferă și întrebări, mistere și puzzle-uri acelor căutători care simt că sensul unei călătorii nu este de a ajunge la destinație, ci de a te bucura de călătoria în sine. Astronomia este știință, este cultură, este educație și … este spectacolul cosmosului al cărui înțeles nu este încă desăvârșit și probabil nu va fi niciodată. Astronomia este, de asemenea, vocea modestă dar fermă care, în cearta universalelor, pune la punct astrologia, pe care o numește pseudo-știință, astrologie care, în secolul 21 cucerește tot mai mult teren, fiind omniprezentă la tv, radio, ziare, internet … și care, paradoxal, incită la o cunoaștere mai profundă a cosmosului.
Poate că mulți dintre internauții care ne-au vizitat site-ul (în acest deceniu) nu au fost extrem de încântați de design, de grafica propusă, de format sau dimensiunea literelor. De altfel, suntem de acord cu multe dintre sugestiile oferite de vizitatorii online, însă atunci când proiectăm un rebranding, trebuie să ținem cont de conținutul existent, care se prezintă într-un format ce uneori nu permite re-formatarea și având în vedere caracterul de bibliotecă sau arhivă virtuală pe care l-am instrumentat și asociat site-ului nostru, în ciuda tentativelor numeroase, nu am identificat încă o formulă adecvată, însă nici nu am renunțat la idee. Foarte curând, pe www-ul nostru se va produce … o schimbare.
Ne aflăm, după zece ani, la granița dintre trecut și viitor, pe o linie foarte subțire care, arbitrar se unduie după formele de relief existente. Site-ul nostru a publicat până în prezent articole și informații într-o mare majoritate în limba română. Următorul salt, spre viitor, va fi foarte înalt! ”Invitația” la planetariu va fi, foarte curând, internaționalizată. Dacă în prezent, avem o pagină de prezentare succintă în limba engleză, dorim să extindem portofoliul de prezentare pentru limba maghiară, limba franceză și italiană – pe baza statisticilor existente de vizitare, sincron cu dezvoltarea ghidajelor multilingve în spațiile vizitabile ale Complexului Astronomic Baia Mare. Vom realiza și o secțiune de programări online ale vizitelor, pentru toți vizitatorii potențiali și vom strânge rândurile: vom oferi formule de circuite de vizitare în Baia Mare, ținând cont că foarte puține hărți turistice ale Băii Mari, închipuie asemenea circuite care să cuprindă toate atracțiile muzeale și turistice.
Iată sumarul unui deceniu de www cu planetariul băimărean:
– 900 articole publicate
– 60 de pagini publicate
– 450 de comentarii
– 12.000 de comentarii spam eradicate
– 6 milioane de click-uri pe acest site
– 200.000 de vizitatori unici ai acestui site
– adresa initială: http://www.planetariubm.wordpress.com – ulterior: http://www.planetariubm.ro
– link articol Hello World! (27 iunie 2008)
Bine ati venit!
Vă mulțumim!
Crisan Petru Ciprian – ADMIN
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)