În luna iunie 2017, două dintre cele cinci planete strălucitoare sunt vizibile pe cerul de seară: Jupiter și Saturn. Venus se află pe cerul de dimineață iar Marte și Mercur nu sunt ușor de surprins în strălucirea Soarelui.
Din seria celor cinci planete strălucitoare, trei dintre acestea sunt ușor de observat în luna iunie 2017: Jupiter, Saturn și Venus. Venus răsare înaintea Soarelui și atinge cea mai mare elongație – cel mai îndepărtat punct față de Soare pe cer – în ziua de 3 iunie 2017. Planetele Marte și Mercur vor fi dificil de surprins în această lună pe cerul de afară, însă cupola planetariului, manevrând mașina timpului, vom putea surprinde și acești ”rătăcitori”. Deci, Marte este adâncit profund în strălucirea solară a amurgului. Mercur trece în spatele Soarelui în Iunie, fiind în tranziție dinspre cerul de dimineață către cerul de seară.
21 IUNIE 2017 – Solstițiul de vară survine la ora 07:25. Polul Nord al Pământului va fi înclinat către Soare, care va atinge cea mai nordică poziție a sa pe cer și se va afla direct deasupra Tropicului Racului la latitudinea de 23,44 grade nord. Aceasta este prima zi de vară în Emisfera Nordică a Terrei și prima zi de iarnă (Solstițiul de Iarnă) în Emisfera Sudică a Pământului.
Surse: http://www.timeanddate.com, http://www.seasky.org, http://www.earthsky.org.
Ciprian Crișan
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
Salut. Foarte interesant articolul. Am republicat şi eu, un articol asemănător, cu un alt model de calendar astronomic, pentru luna Iunie 2017, denumit astfel: “Repere ale cerului de vară”, pe blog-ul: apodromania.blogspot.ro, articolul din data de 05 Iunie 2017, la adresa: apodromania.blogspot.ro/2017/06/05-iunie-2017-repere-ale-cerului-de-vara.html, prin proiectul APOD – România (Fotografia zilei, din Astronomie, cu explicaţie în limba română). APOD (Astronomy Picture Of the Day).