Cercetătorii identifică planete care potențial pot susține viața la o rată din ce în ce mai mare, dar ultima dintre aceste descoperiri pare să incite mai mult decât cele mai multe dintre ele.
O echipă ce cercetători a descoperit LHS 1140b, o exoplanetă de tip rocă orbitând în zona locuibilă a unei stele mici situate la 40 de ani lumină depărtare de Terra.
Chiar dacă nu este prima asemenea planetă identificată relativ în apropiere, este candidatul ideal pentru studiu – din moment ce tranzitează în fața stelei gazdă și astronomii pot cauta apă și oxigen în atmosfera planetei studiind modul cum filtrează lumina stelară. Steaua în sine nu emite multă radiație de energie înaltă, așa încât sunt șanse mult mai mari pentru emergența vieții, decât în jurul unor stele precum TRAPPIST-1.
Care este motivul pentru care astronomii nu studiază deja atmosfera planetei? Pur și simplu tehnologia complexă necesară nu este încă activată. Telescopul spațial James Webb ar putea realiza un studiu detaliat în acest sens, după lansarea sa în 2018, iar Telescopul Gigant Magellan, în construcție actualmente, ar putea ajuta de asemenea. Aceste două instrumente nu sunt garanții că vor fi identificate semne ale unei atmosfere prietenoase, dar un răspuns sigur este acum o problemă doar de timp.
Sursa: Engadget.com – via New York Times, Center for Astrophysics, ESO, Nature,
Traducere și adaptare: Ciprian Crișan
Sursa articolului aici
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)