Complexul Astronomic Baia Mare a traversat în anul 2016 o perioadă deosebit de favorabilă, în ceea ce privește audiența sa generală, numărul total de vizitatori, raportul dintre vizitatorii cu plată și cei cu accesul gratuit, precum și participarea largă a publicului la o serie de evenimente spectaculoase oferite de instituția noastră.
Astfel, din numărul total de vizitatori care au trecut pragul Complexului Astronomic Baia Mare, anume 15.293, publicul adult a reprezentat 6.301 vizitatori, iar publicul tânăr și foarte tânăr (copii, elevi, studenți), un număr de 8.992 vizitatori. În cadrul publicului adult este cuantificat și numărul de 238 de vizitatori străini. În ceea ce privește raportul accesului cu plată versus gratuitate, 9.919 vizitatori au accesat cu plată serviciile oferite de Complexul Astronomic Baia Mare, iar 5.374 vizitatori au beneficiat de gratuitate, în special cu ocazia unor evenimente specifice organizate sau promovate de instituția noastră (vernisaje, ateliere educaționale, sesiuni de observații astronomice). Raportat la spațiul de expunere culturală, aceste date ilustrează valoarea, calitatea și interesul deosebit al publicului pentru cel mai modern planetariu public din România, ca obiectiv cultural turistic băimărean și maramureșean – fiind considerat ca unul ce trebuie neapărat vizitat (opinia publicului exprimată prin comentarii online și impresii din Cartea de Impresii a instituției). Relativ la programul de fidelizare al instituției, raportul statistic evaluează o rată de participare multiplă la evenimentele anului 2016 pentru 2.500 de vizitatori și o rată multianuală de revenire pentru 38% din totalul vizitatorilor.
Complexul Astronomic Baia Mare menține o bună comunicare cu publicul său via Internet, prin intermediul celor patru site-uri internet (www.planetariubm.ro, www.crt-ro.com, www.planetour.ro, www.planetour.net) pe care le gestionează, concretizate per total în anul 2016, printr-un număr de 85.463 vizualizări de pagini, 46.490 de vizitatori ai paginilor de mai sus și 84 de articole publicate.
Popularizarea astronomiei și activităților desfășurate la Complexul Astronomic Baia Mare a fost optimizată prin promovarea proprie specifică pe cele trei pagini consacrate pe rețeaua de socializare facebook, portofoliul cuprinzând pagina /planetariubaiamare – cu 1774 aprecieri de pagină, 1740 urmăritori și 234 de postări publicate în 2016, pagina /planetariul – cu 6016 aprecieri de pagină, 5992 urmăritori de pagină și 312 postări publicate și pagina /crtrocom (dedicată programului Constelații Românești Tradiționale), cu 794 aprecieri de pagină, 740 urmăritori de pagină și 34 de postări. Portofoliul de imagine cuprinde și pagina oficială a instituției pe Twitter, Scribd și Youtube.
Principalele activități cu publicul derulate de Complexul Astronomic Baia Mare în anul 2016, în rezumat au fost:
- 9 martie 2016 Conferința de presă cu ocazia lansării proiectului ”Cerul în Mâinile Tale”, proiect clasat pe primul loc la aria patrimoniu cultural imaterial, în cadrul apelului de proiecte lansat de Administrația Fondului Cultural Național, cu finanțare nerambursabilă de 48.580 lei. Un proiect în premieră națională care permite nevăzătorilor să se apropie de acest domeniu fascinant: astronomia. Acest proiect de succes a fost derulat în perioada februarie – noiembrie 2016;
- 18 – 23 aprilie 2016 – programul ”Școala Altfel” a presupus gestionarea unui flux major și dinamic de vizitatori școlari prin multiplă ofertare, cum a fost cazul prezentării în noua sală studio multimedia a expoziției ”Sistemul Solar – Forme și culori”, organizată în colaborare cu clasa a II-a B de la Școala George Coșbuc, expoziție de machete tridimensionale ale sistemului solar realizate de școlarii îndrumați de Prof. Înv. Primar Alina Bozga și prin proiecție de filme documentare tematice;
- 6 – 8 mai 2016 ”Maramureșul mai aproape de stele” – acțiune organizată cu prilejul ”Zilelor Maramureșului” – demonstrații astronomice gratuite în planetariu și vizitarea gratuită a expozițiilor; 7 mai 2016 – atelierul de astronomie mobilă a permis observarea caracteristicilor Soarelui prin intermediul unor telescoape special echipate, în expoziția în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare;
- 9 mai 2016, între orele 14.00 – 20.00 Complexul Astronomic Baia Mare a organizat o sesiune de observații astronomice cu ocazia evenimentului astronomic: Tranzitul planetei Mercur prin fața discului solar. La observații au participat peste 250 persoane, dintre care menționăm două clase de elevi de la Școala cu clasele I-VIII Dumbrăvița, evenimentul fiind realizat cu colaborarea Centrului de Excelență în Astronomie al Liceului ”Vasile Lucaciu” Baia Mare și Astroclubului SARM Sighet.
- 11 mai 2016: VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ”CERUL ÎN MÂINILE TALE”. Organizarea expoziției a presupus realizarea unor elemente subsecvente expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, cum ar fi elementele de mână curentă, realizarea unor globuri cu constelații în relief, afișul și planșele tactile cu suport de scriere Braille, atașarea unor elemente inspirație olfactivă, adaptarea conținutului audio-video prin simplificare și descriere audio etc. Acest proiect și expoziția multisenzorială ”Cerul în Mâinile Tale” se datorează colaborării cu Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Maramureș, asociația voluntarilor TEAM for Youth, firma specializată în elementică pentru nevăzători BAUM Engineering și finanțatorului – Administrația Fondului Cultural Național. ”Cerul în Mâinile Tale” este – un proiect inițiat de Complexul Astronomic Baia Mare și Asociația ACCES, fiind a doua reinventare a expoziției Constelații Românești Tradiționale – un demers inițial din anul 2011.
- 21 mai 2016: NOAPTEA MUZEELOR LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE. Eveniment organizat în parteneriat cu Palatul Copiilor Baia Mare, Asociația ”Team for Youth” și Centrul de Excelență în Astronomie al Colegiului ”Vasile Lucaciu”, eveniment cu peste 2.800 de participanți, care au beneficiat de acces gratuit. La eveniment, vedeta serii a fost o lunetă identică în putere cu prima lunetă folosită în premieră de Galileo Galilei pentru observații asupra Lunii, iar alături de spectacolele de planetariu, filme documentare, vizitarea expozițiilor și observațiile astronomice, atelierul educațional organizat în curte a oferit copiilor posibilitatea de a se exprima creativ și recreativ. Acest eveniment cu caracter internațional este gestionat în România de RNMR, iar pe plan local, turul instituțiilor culturale a fost promovat de boardul proiectului Baia Mare – Capitală Culturală Europeană;
- 1 iunie 2016: PLANETARIUL COPIILOR – program special cu acces gratuit pentru copii și o serie de surprize tematice;
- 5 – 28 iulie 2016: ASTROMANIA – program educațional de vacanță – instructiv, interactiv și recreativ: 398 de participări, cu o medie zilnică de 26 participanți. Curs intensiv de astronomie, tehnică și tehnologie astronomică, astronautică, astrofizică și etno-cosmologie pentru copii (cu vârsta între 7 – 15 ani);
- 9 iulie 2016: Expoziția de lucrări artistice școlare ”Universul Meu” (ediția a IV-a) prezentată la Complexul Astronomic Baia Mare. O selecție a celor mai valoroase lucrări artistice realizate de elevi de la mai multe instituții de învățământ din România, în cadrul unui concurs național cu același nume, expresie obiectivată a unui proiect educațional național de stimulare prin artă a interesului pentru această știință extraordinară, astronomia. Organizatori: Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Casa Corpului Didactic Maramureş, Complexul Astronomic Baia Mare, Fundaţia de Voluntari Somaschi, Centrul Comunitar Francisc de Assisi Baia Mare şi Şcoala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”. Coordonatorii acestui proiect sunt prof. înv. primar Lăcrămioara Hosciuc şi prof. înv. primar Cristina Şinf. Au participat la concursul naţional 554 de lucrări înscrise de 77 de şcoli din 30 de judeţe, sub îndrumarea a 133 de cadre didactice.
- 16 septembrie 2016: ECLIPSA DE LUNĂ ÎN PENUMBRĂ – OBSERVAȚII ASTRONOMICE LA PLANETARIU, între orele 20.00 – 14.00. Fenomen astronomic rar (prior 2010, 2012 și 2013) la care au participat 247 de vizitatori interesați de eveniment.
- 24 septembrie 2016 MARATON ASTRONOMIC LA SĂRBĂTOAREA CASTANELOR: PROGRAM: 9.00 – 22.00. Accesul gratuit pentru spectacolele de planetariu și vizitarea expozițiilor: “Sistemul Solar”, “Hubble Anniversary Print”, “Universul Meu”, “Constelaţii Româneşti Tradiţionale”.
- 29 noiembrie 2016: vernisajul expoziției ”BRUXELLES VĂZUT PRIN OCHII UNUI COPIL” – EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFII. EXPUNE: FANGLI DARIA. Expoziție premieră în România în anticiparea aniversării în 2017 a unui deceniu de la intrarea României în Uniunea Europeană. Parteneriat cu Ilie Tudorel – coordonator club de fotografie.
- 11 mai – 31 decembrie 2016 ITINERĂRI ÎN ȚARĂ ALE EXPOZIȚIEI ”CERUL ÎN MÂINILE TALE”:
- BÂRLAD: Expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită cu entuziasm de către Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad, în perioada 20 mai – 12 iunie 2016, fiind vizitată de peste 700 persoane, dintre care 30 de nevăzători. Expoziția a fost deschisă cu prilejul ”Zilelor Culturale ale Bârladului”, în ziua de 20 mai, în contextul unei sesiuni de comunicări științifice, fiind apreciată pozitiv de către cei 40 de invitați și cei 30 de nevăzători din cadrul Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Vaslui. La vernisaj, din partea planetariului băimărean au participat Ovidiu Ignat – director și Mircea Lițe – manager al proiectului CIMT.
- CLUJ NAPOCA: Expoziția ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită în ziua de 28 mai 2016 de către ”Liceul Special pentru deficienți de vedere” din Cluj, eveniment la care au participat peste 60 persoane nevăzătoare sau cu deficiențe grave de vedere. Cabinetul de informatică al liceului s-a transformat pentru o zi într-o fereastră deschisă spre Univers pentru persoanele nevăzătoare. Cu bunăvoința dlui prof. Dan Uza.
- CONSTANȚA: În 23 iunie 2016 la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Constanța, prin intermediul Planetariului – a fost deschisă expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, la vernisaj participând peste 40 de persoane, dintre care 20 nevăzătoare. Până la închiderea expoziției, pe 20 septembrie – această expoziție a fost accesată de peste 30.000 de vizitatori, dintre care 264 nevăzători, unii sosiți din Bacău, Harghita, Brăila și București special pentru a atinge cerul cu mâinile.
- CRAIOVA: Muzeul Olteniei din Craiova a găzduit, de asemenea, expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie, care a fost vizitată de peste 550 de persoane, dintre care 30 nevăzători.
- GALAȚI: CERUL IN MAINILE TALE – EXPOZITIE TACTILA PREZENTATĂ LA COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINȚELE NATURII (25 NOIEMBRIE – 25 DECEMBRIE 2016)
Notă: datele înscrise nu contabilizează vizitatorii expozițiilor itinerate în alte locații decât sediul din Baia Mare și au ca referințe logice statistica computerizată a vizitatorilor, raportul economic privind vânzarea tichetelor de vizitare (tichet de vizitare gen pliant informativ: 8 lei – adulți; tichet de vizitare gen carte poștală ilustrată: 4 – lei – copii, elevi, studenți etc.) cu plată sau gratuite (special personalizate – cu atribut și de calendar), tabelele cu participanți înscriși la programele educaționale, parteneriatele educaționale și statisticile automate de audiență online de pe site-ul portal al portofoliului online al Complexului Astronomic Baia Mare. Alte date localizate au fost înscrise anterior și culese de pe formularul Cult II, iar raportul de sprijin a fost difuzat autorității administrative superioare conform cerințelor legale.
Culegere date și interpretare:
Ciprian Crișan – PR
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)