GHIDUL PLANETELOR VIZIBILE ÎN LUNA FEBRUARIE 2017
Pe măsură ce luna februarie își deschide porțile, luna apare deasupra planetelor Venus și Marte pe cerul vestic, imediat după apusul soarelui. Venus cârmuiește cerul de seară, în timp ce Jupiter guvernează cerul de dimineață. Venus, cea mai strălucitoare planetă, se ”aprinde” către amurg înspre vest și ajunge la maximum de strălucire pe 17 februarie. Jupiter, a doua cea mai strălucitoare planetă, luminează în timpul nopții, de la înserare și până la răsăritul soarelui. Marte se află în apropierea planetei Venus pe cerul de seară, cu locație mult mai înaltă și cu strălucire mai difuză decât Venus, apunând spre vest la scurt timp după Venus, la mijlocul serii. Între timp, Saturn apare pe ceru sud-estic în orele dinaintea zorilor. Mercur își face și el apariția chiar înaintea Soarelui.
Strălucitoarea planetă ”Venus” este luceafărul de seară.
În ultimele două săptămâni s-a putut vedea cum Venus devine din ce în ce mai strălucitoare și va atinge maximum de luminozitate pe 17 februarie. Recomandat pentru a fi observată pe 1 februarie și 28 februarie, situații cu minimum de interferență a Lunii.
Venus și Marte rămân împreună, la o apropiere destul de mare pe domul celest – de-a lungul lunii februarie 2017. Dar strălucitorul Venus crește în luminozitate, în timp ce Marte are o perioadă de scădere. Către mijlocul lunii, Venus va străluci de 200 de ori mai puternic decât Marte. Venus se va deplasa către întâlnirea cu soarele la apus, în tranziția de la cerul de seară către cerul de dimineață, cu finish pe 25 martie. Planeta Marte va realiza o tranziție similară doar târziu în iulie 2017. Marte își va diminua în continuare luminozitatea, petrecând în obscuritatea crepusculului de seară timp de câteva luni. În Martie 2017, va fi posibil să vedem planeta Venus deopotrivă ca luceafăr de seară și luceafăr de dimineață, timp de câteva zile, începând cu 20 martie. Priviți spre vest imediat după apus, pentru a vedea Venus la crepuscul, și priviți spre est chiar înainte de răsăritul soarelui, pentru a vedea Venus în zori.
Planeta Marte la est de Venus, până către mijlocul serii
După ce a apărut ca o lumină roșie strălucitoare pe cerul lunilor mai și iunie în anul 2016, Marte își face o prezență modestă, chiar deasupra orbitoarei Venus. Venus este atât de strălucitoare încât saltă pe cer imediat după apusul soarelui, în timp ce Marte își va face prezența mult mai târziu. 1 februarie și 28 februarie sunt zilele cheie pentru a urmări planeta Marte.
Marte va persista pe cer timp de câteva luni. Însă, trebuie să reținem că planeta noastră se îndepărtează de Marte, în cursa fără sfârșit în jurul soarelui – așa încât luminozitatea planetei Marte este în scădere. Va fi în continuare vizibilă cu ochiul liber, în vest, în timpul conjuncției cu Uranus, din 27 februarie 2017.
Saturn luminează cerul dinaintea zorilor
Saturn a trecut în spatele Soarelui pe 10 decembrie 2016, fiind în tranziție dinspre cerul de seară, către cel de dimineață. Atât de la latitudini nordice, cât și cele sudice, Saturn este ușor de văzut în orele dinaintea zorilor, de-a lungul lunii februarie 2017.
Lăsați Luna să vă ghideze către Saturn (și steaua din apropiere Antares) timp de câteva zile, în jurul datei de 20 februarie. Saturn, cea mai îndepărtată planetă vizibilă cu ochiul liber, apare în nuanță aurie și strălucește cu o luminozitate constantă. Pentru a putea vedea inelele lui Saturn este nevoie de un telescop, care va permite vederea și a sateliților săi, mai ales Titan.
Strălucitorul Jupiter guvernează cerul de dimineață.
Jupiter se prezintă ca luceafăr de dimineață, asemenea unei stele strălucitoare, greu de depășit în luminozitate. Poate fi urmărit pe cerul dinaintea zorilor, sau în crepusculul de dimineață. Dacă veți rămâne treji târziu în seară, ați putea surprinde răsăritul lui Jupiter deasupra orizontului estic. Jupiter strălucește în fața constelației Virgo, aproape de steaua Spica. Jupiter servește ca referință importantă pentru învățarea constelațiilor zodiacului, întrucât stă în fiecare constelație timp de aproape un an. Cu un telescop la îndemână veți surprinde fără dificultate cei patru sateliți majori ai lui Jupiter: Io, Europa, Ganymede și Callisto. Aceste luni joviene se rotesc către ecuatorul planetei.
Mercur pe cerul de dimineață
Nominal, Mercur rămâne pe cerul de dimineață întreaga lună februarie, deși se afundă de asemenea foarte aproape de strălucirea răsăritului de soare. Cea mai bună ocazie de a suprinde pe cer această planetă este în prima parte a lunii, când Mercur se ridică la maximum înaintea răsăritului de Soare. Mercur ne poate păcăli: dacă ne uităm prea devreme, s-ar putea afla sub linia orizontului; dacă ne uităm prea târziu, lumina sa va fi obturată de ceața crepusculului de dimineață. Cea mai bună ocazie este așadar cu 45-60 minute înainte de răsărit. Saturn răsare înaintea lui Mercur, așa încât planeta Saturn ar putea fi folosită pentru ghidare către Mercur, aproape de orizont. Mercur va realiza tranziția dinspre dimineață spre seară pe 7 martie 2017. În Emisfera Nordică, Mercur își va face o apariție spectaculoasă pe cerul de seară timp de câteva săptămâni, în jurul datei de 1 aprilie.
Sursa: earthsky.org
Ciprian Crisan
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)