CERUL DE NOAPTE AL LUNII SEPTEMBRIE

CALENDAR EVENIMENTE ASTRONOMICE

Luna Septembrie a debutat astronomic cu faza de Lună Nouă (1 septembrie 2016, ora locală 12.03) și cu o eclipsă inelară de Soare, care nu a putut fi observată de pe teritoriul României. O eclipsă inelară survine atunci când Luna se află mult prea departe de Terra, pentru a acoperi în întregime discul solar. Rezultatul este un inel de lumină în jurul Lunii întunecate. Coroana solară nu este vizibilă în timpul unei eclipse solare inelare. Eclipsa a debutat pe coasta estică a Africii centrale, iar traiectoria acesteia a inclus Gabon, Congo, Tanzania și Madagascar, înainte de a se încheia în Oceanul Indian.

Planeta Neptun ajunge la opoziție pe 2 septembrie 2016 (ora locală 18.06). Gigantul albastru va fi la cea mai mare apropiere de Terra, iar fața sa va fi în întregime luminată de Soare. Planeta Neptun va fi mai strălucitoare decât în orice alt moment al anului și va fi vizibilă întreaga noapte. Este momentul optim pentru a fotografia această planetă. Datorită distanței extreme față de Pământ ea va apărea însă doar ca un punct mic albastru, în telescoapele de mică putere.

Pe 16 septembrie 2016, întregul disc lunar va fi vizibil (Lună Plină la ora 22,05 – ora locală). Luna va fi situată în partea opusă Terrei, față de Soare.

Tot pe 16 septembrie 2016, la ora 21.56 – are loc o Eclipă Lunară în penumbră – fenomen ce survine arunci când Luna trece prin umbra parțială a Terrei, sau penumbra. În timpul acestui tip de eclipsă, Luna se va întuneca puțin, dar nu complet. Eclipsa va fi vizibilă în mare parte din Europa de Est, Africa de Est, Asia și vestul Australiei.

22 septembrie 2016 – ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ *(survine la ora locală 17.22). Soarele va străluci direct pe ecuator – ziua și noaptea fiind aproape egale. Este, de asemenea, prima zi de toamnă în Emisfera Nordică și prima zi de primăvară (echinocțiul de primăvară) în Emisfera sudică.

28 septembrie – ora locală 21.59 – planeta Mercur la cea mai mare elongație vestică, de 17,9 grade V față de Soare. Este momentul cel mai bun pentru a observa această planetă, deoarece se va afla la cel mai înalt punct deasupra orizontului pe cerul de dimineață. Căutați această planetă, jos, spre sud, chiar înainte de răsărit.

GHIDUL PLANETELOR PE CERUL LUNII SEPTEMBRIE

Toate cele cinci planete strălucitoare debutează pe cerul de seară al lunii septembrie 2016, însă două dintre acestea sunt dificil de observat. Mercur și Jupiter sunt rapid estompate în strălucirea apusului de Soare și se vor deplasa spre cerul de dimineață, către sfârșitul lunii. Venus, Marte și Saturn ”stăpânesc” cerul de seară întreaga lună septembrie. Venus este sus imediat după apusul Soarelui, dar va apune înainte de căderea nopții. Celelalte două planete de seară – Marte și Saturn – rămân pe cer până seara târziu. Planeta Marte este încă strălucitoare, formând pe bolta cerească un triunghi observabil împreună cu Saturn și cu strălucitoarea stea Antares.

Sursa: Earthsky, Seasky
Traducere și adaptare: Ciprian Crișan


GHID PRACTIC DE ORIENTARE PE BOLTA CEREASCĂ – OVIDIU IGNAT

CONSTELAȚII PE CERUL DE TOAMNĂ

Aspectul cerului nordic, valabil pentru septembrie– ora 23, octombrie – ora 21, noiembrie – ora 18

16

Nord: Ursa Minor, Cefeu, Camelopardalis


Aspectul cerului estic, valabil pentru septembrie– ora 23, octombrie – ora 21, noiembrie – ora 18

17

Est: Berbecul, Peștii, Andromeda, Pegasus


Aspectul cerului sudic, valabil pentru septembrie– ora 23, octombrie – ora 21, noiembrie – ora 18

18

Sud:Capricornul, Delfinul


Aspectul cerului vestic, valabil pentru septembrie– ora 23, octombrie – ora 21, noiembrie – ora 18

19

Vest: Hercule, Lira.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.