VERNISAJUL EXPOZIȚIEI TACTILE ”CERUL ÎN MÂINILE TALE” – 11 MAI 2016, ORA: 12.00 LA PLANETARIU

compresa

VERNISAJUL EXPOZIȚIEI TACTILE ”CERUL ÎN MÂINILE TALE” – 11 MAI 2016, ORA: 12.00 LA PLANETARIU

Expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, un experiment cultural-educațional și de comunicare unic în România, va fi deschisă oficial Miercuri, 11 mai 2016, la ora 12.00.

Proiectul ”Cerul în Mâinile Tale”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – prin intermediul acestei expoziții multisenzoriale dorește să accesibilizeze cerul înstelat și constelațiile românești tradiționale pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau nevăzătoare, adresându-se deopotrivă publicului larg care dorește să participe la un experiment de comunicare și percepție multisenzorială (cu excepția vederii!).

Expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, ea însăși un produs cultural unic în România prin formatul modern și tiparul de valorificare a patrimoniului cultural imaterial reprezentat de cunoștiințele de astronomie populară a fost îmbogățită formal cu un sistem de orientare pentru nevăzători, planșe tactile cu conținut adaptat, acces la conținutul audio și – pentru că este o experiență multisenzorială – acces la conținut pentru simțul olfactiv. Asta în cazul în care v-ați întrebat cum poate mirosi o constelație. Sunt disponibile și machete tridimensionale cu proiecția spațială a constelațiilor pe bolta cerească și afișul tactil al expoziției. Expoziția va fi itinerată și la alte planetarii din România, împreună cu un ghid de bune practici privind adaptarea conținutului expozițional pentru această categorie de public special.

DSCF4604

Proiectul ”Cerul în Mâinile Tale” este o colaborare deschisă între Asociația A.C.C.E.S (Asociația de Colaborare Culturală, Economică și Socială), Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Maramureșului, Asociația Team for Youth, SC Baum Engineering SRL și, desigur, Complexul Astronomic Baia Mare.

Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 11 mai 2016.

Ciprian Crisan – PR

Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.