FESTIVITĂȚILE DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI PLANETOUR LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

DSCF3870

În zilele de 25 – 27 noiembrie 2015, la Complexul Astronomic Baia Mare s-au desfășurat festivitățile de închidere a proiectului pl@NETour, din cadrul ENPI – Programul de Cooperare Transfrontalieră HUSKROUA, program cofinanțat de Uniunea Europeană, proiect ce a vizat crearea unui produs de turism științific și infrastructura pentru o rețea de turism astronomic în regiunile Maramureșului și Transcarpatiei.

Prin intermediul acestui proiect aplicat și implementat de Consiliul Județean Maramureș, Complexul Astronomic Baia Mare a fost dotat cu un echipament nou de planetariu – Zeiss Skymaster ZKP4 – vârful tehnologiei mondiale în acest domeniu, într-un dom renovat și dotat cu tehnică digitală, ambientală și un sistem de sunet performant. Partenerii noștri de la Universitatea Națională Ujhorod – un oraș din vestul Ucrainei, aproape de granița cu Slovacia și Ungaria, au fost echipați cu un planetariu digital mobil, unicul planetariu situat pe un areal foarte întins, iar pe hărțile Maramureșului și Transcarpatiei au fost poziționate câte cinci puncte libere de poluare luminoasă, pretabile pentru observații astronomice, puncte ce au fost conectate cu diverse unități de primire turiști și care sunt susținute cu materiale informative, hărți stelare, pliante etc.

Manifestările organizate cu acest prilej au vizat festivitatea oficială de închidere a proiectului, onorată și de prezența președintelui Consiliului Județean Maramureș – dl. Zamfir Ciceu și de reprezentanți marcanți ai programului ENPI, ai Agențiilor de turism, studenți, profesori, voluntari și desigur, reprezentanții de la Consiliul Județean Maramureș, Universitatea Ujhorod – Ucraina, de la Rachiv EcoTour – partener asociat în Ucraina al proiectului, de la IARDI Ucraina și reprezentanți Complexului Astronomic Baia Mare.

În cadrul acestor manifestări, au fost vizitate punctele libere de poluare luminoasă, au fost realizate prezentări în cupolă și observații astronomice, au fost susținute comunicări de evidențiere a rezultatelor excelente ale acestui proiect și modalitățile concrete prin care acesta poate fi dezvoltat pe viitor, au fost prezentate și alte proiecte ENPI de succes, a fost vernisată o expoziție de space-painting și – ca moment interactiv – au fost realizate live o serie de lucrări artistice prin această tehnică.

Printre publicațiile proiectului enumerăm o planisferă, un pliant, ghidul cerului de noapte, un DVD de prezentare, aplicații micro-informatice și publicațiile online de prezentare a proiectului. Este semnificativ faptul că numai în primele trei luni de funcționare – Complexul Astronomic Baia Mare a primit vizita a peste 10.000 de vizitatori.

Prin intermediul acestui proiect coordonat de Consiliul Județean Maramureș, prin managerul Mihaela Lite și echipa de proiect, Complexul Astronomic Baia Mare, ce funcționa cu un echipament de planetariu din 1969, care – în fapt – era o versiune puțin îmbunătățită a primului planetariu realizat de firma ZEISS în 1934 – este în prezent cel mai modern planetariu din România și Europa de Sud-Est, unul dintre obiectivele cultural-turistice și de popularizare a științei cele mai căutate din România. Această modernizare tehnologică prin care ”mașina spațiu-timpului” sau simulatorul stelar și fereastra spre Univers de la Baia Mare a asigurat reinventarea planetariului băimărean, compensează parțial problematica poluării luminoase în zona de activitate proprie, ce ne împiedică să prezentăm live participanților la observații astronomice zeci de mii de obiecte din Univers, care sunt disponibile acum în centrele de turism astronomic pl@NETour.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă realizarea cu succes a acestui proiect, parte a devenirii Complexului Astronomic Baia Mare.

Ciprian Crișan – Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.