RELOCAREA PROIECTORULUI STELAR ZKP-1 ÎN ROTONDA OBSERVATORULUI; OBIECTUL SIMBOL VA FI PIESA DE REZISTENȚĂ A EXPOZIȚIEI ANIVERSARE ”45”

DSCF8396

La Planetariul Baia Mare, componentă a Complexului Astronomic, se desfășoară ample lucrări de reamenajare și modernizare, ce implică ajustarea cupolei planetariului la parametrii utili de funcționare a noului proiector stelar Zeiss ZKP-4, care va fi instalat la începutul anului 2015.

E important de știut că proiectorul stelar (planetariul propriu zis, dincolo de numele facilității generale ce include și clădirea, respectiv alte amenajări) joacă un rol vital în definirea activităților de prezentare, demonstrație, spectacol. Capabilitățile proiectorului stelar ZKP-1, care va fi înlocuit, și care – reamintim – este o variantă foarte puțin îmbunătățită a primului proiector de planetariu realizat de Zeiss, înainte de al doilea război mondial a reprezentat, mult timp, vârful tehnologiei de planetariu în lumea întreagă. Chiar dacă multe din funcțiile acestuia nu mai sunt active, datorită uzurii în perioada celor 45 de ani de funcționare, sau constatării unor mici anomalii de afișare, aparatul nostru a fost și va rămâne funcțional.

Într-o primă etapă, proiectorul ZKP-1, care a proiectat nu doar un cer artificial perfect, așa cum am dori cu toți să privim cerul băimărean, sau din oricare alt oraș … plin de stele, dacă iluminatul public ar fi adaptat unor criterii speciale de eficiență energetică și lumina ar fi proiectată în jos, iar nu în toate direcțiile, ci a proiectat și istoria de 45 de ani a uneia dintre cele mai prestigioase instituții de profil din România, va fi etalat în rotonda observatorului astronomic și în jurul acestui aparat minune va fi cristalizată o mini expoziție care va pune în lumină parcursul în timp (și spațiu) al acestui obiect simbol. Apoi, nu peste mult timp, aparatul ar putea redeveni funcțional, cuprins într-o nouă paradigmă, asociat unei noi unități funcționale de planetariu, cu o mini-cupolă și atunci, muzeificarea acestui dispozitiv, după ce va fi restaurat, va fi una pe măsura importanței sale. Așa cum la muzeu am dori să vedem un dinozaur în mișcare, așa va fi etalat și acest dispozitiv, pretabil la încadrarea în categoria tezaur la patrimoniu tehnic, în funcțiune – cu toate caracteristicile active. Așa încât, publicului pe care l-a servit aproape 5 decenii, acest proiector stelar nu îi va spune ”Adio”, ci ”La revedere”.

Desigur, toate aceste vești bune se datorează implementării proiectului internațional pl@NETour.

Ciprian Crișan – PR

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.