SCIENCE SMS – TERRA A PRIMIT O NOUĂ ADRESĂ DE LOCALIZARE ÎNTRUCÂT CALEA LACTEE ESTE PARTE A UNUI GIGANT SUPER-CLUSTER CU PESTE 100.000 DE GALAXII

Într-o lucrare publicată în numărul din 4 septembrie al Jurnalului Nature, cercetătorii explică cum, cu ajutorul telescoapelor, au obținut dovada că galaxia noastră mamă – Calea Lactee este parte componentă și o parcelă a unui supercluster galactic.

Acest supercluster de galaxii este atât de mare încât cercetătorii care au documentat exista sa, au văzut ca cel mai potrivit nume pentru acesta: ”Laniakea”, adică ”cer imens”, așa cum se traduce din limba Hawaiană.

Conform detaliilor prezente în articolul din Nature, super-clusterele galactice sunt cele mai vaste structuri care au fost până în prezent documentate de către oamenii de știință în întregul Univers.

Acestea cuprind pachete de sute de galaxii, ce sunt toate interconectate. Aceste grupuri sunt cunoscute sub denumirea de clustere (uneori roiuri – cum se traduce în română), iar studiile au arătat că, deși este posibil să fie rezolvate individual, granițele lor nu sunt foarte bine definite.

La rândul lor, clusterele galactice sunt constituite din mici grupuri ce cuprind uneori câteva duzini de galaxii, explică oamenii de știință. De fapt, structura universului însuși nu este atât de diferită în raport cu geografia unei țări sau a alteia.

”Noi am stabilit, în sfârșit, conturul ce definește superclusterul de galaxii pe care îl putem numi ACASĂ”, a precizat într-o declarație de presă cercetătorul R. Brent Tully, astronom la Universitatea Hawaii, din Manoa.

”Este oarecum ca și cum am descoperi pentru prima oară că orașul nostru este de fapt parte a unei țări mult mai mari care are granițe comune cu alte națiuni”, a comentat cercetătorul, privind consecințele acestei investigații.

Se estimează că Laniakea, superclusterul galactic ce cuprinde și galaxia noastră mamă, măsoară peste 500 de milioane de ani lumină, de la o margine la alta. Mai mult, se crede că superclusterul acesta ar putea conține masa a peste 100-de-milioane-de miliarde de Sori.

 READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.