SCIENCE SMS – DOUĂ STELE NOU DESCOPERITE SUNT CELE MAI ÎNDEPĂRTATE OBIECTE DESCOPERITE VREODATĂ ÎN GALAXIA NOASTRĂ

Un material publicat recent în Astrophysical Journal Letters documentează descoperirea a două stele necunoscute anterior, ULAS J0744+25 și ULAS J0015+01, despre care astronomii spun că ambele sunt gigantice roșii reci.

După cercetătorul John Bochanski, profesor colaborator la Haverford College din Statele Unite ale Americi, faptul uluitor în ce privește stelele menționate este acela că sunt cele mai distante corpuri cerești de acest tip descoperite până acum în galaxia noastră.

Mai precis, ULAS J0744+25 și ULAS J0015+01 sunt situate la o distanță de aproximativ 775,000 și 900,000 ani lumină față de planeta noastră, detaliază oamenii de știință în Astrophysical Journal Letters.

”Distanțele până la aceste două stele sunt atât de mari încât aproape nu pot fi cuprinse cu mintea. Pentru a pune această realitate în perspectivă, atunci când lumina de la ULAS J0015+01 a părăsit steaua, strămoșii umani timpurii abia învățaseră cum să facă focul, aici pe Terra”, a spus John Bochanski.

Așa cum a detaliat Phys Org, aceasta înseamnă că ele sunt situate cam cu 50% mai departe de Soare decât oricare altă stea care a fost descoperită până în prezent că ar aparține galaxiei mamă, Calea Lactee.

Mai mult, ele se află la o distanță de cinci ori mai mare față de planeta noastră, decât Marele Nor Magellanic, și distanța dintre ele și Terra este echivalentul unei treimi din distanța între planeta noastră și galaxia Andromeda.

READ MORE

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.