SEMNE ȘI SIMBOLURI ASTRALE ÎN ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ MARAMUREȘEANĂ – LA PLANETARIUL BAIA MARE

SEMN

De ce peste tot, in iconografia creștină și nu numai, stelele sunt cadrul vivant în care sacrul se desfășoară în scene ilustrative? De ce în folclor ”Sfântul Soare” este ultra-documentat și omniprezent la fel cum simbolistica solară este o permanență în biserici, porți și alte elemente arhitecturale?

Dacă privim astăzi către un indicator ce ne arată ”sens unic”, cunoaștem semnificația indicată, știm că are obligativitate, mereu ne gândim că acest semn ne determină să consumăm mai mult combustibil, asumăm rezonabil că acest semn ne scapă de vreo două semafoare și ne oferă mai mult spațiu de parcare.

Indicatorul este un semn, iar toată dimensiunea aplicativă a cunoașterii și acțiunii potrivit regulei acestui semn, se leagă de SIMBOL.

SIMBOLUL este un mesaj încriptat într-o formă grafică reductivă, sugestivă și morfică. Acest mesaj, chiar stilizat în forma simbolului, este o avertizare și are un caracter de autorizare a unui plan de acțiune. Simbolul are o funcție socială extrem de importantă.

Semnele de circulație din timpurile moderne sunt însă lipsite de semnificațiile magico-religioase pe care le aveau simbolurile în trecut.

Dacă vă încumetați să porniți la drum, în calitate de cercetători-cetățeni, în descifrarea simbolurilor astrale și a sacralității lor, vă invităm să vizitați expoziția: SIMBOLURI ASTRALE ÎN ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ MARAMUREȘEANĂ – fotografii de Ilie Tudorel, de la Planetariul Baia Mare, de pe str. George Coșbuc, nr. 16, între orele: 08.00 – 16.00.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.