Scurtă informare privind participarea publicului larg la activitățile organizate cu ocazia Nopții Muzeelor, de către Muzeul de Mineralogie și Planetariul din Baia Mare.
Evenimentul ”Noaptea Europeană a Muzeelor” a câștigat în ultimii 6 ani o notorietate formidabilă. În 2013, Muzeul de Mineralogie Baia Mare a coordonat circuitul muzeal băimărean, cu ocazia Nopții Muzeelor, eveniment organizat la nivel național de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, atrăgând numai la Muzeul de Mineralogie și Planetariu aproape 6.000 de vizitatori.
În acest an, în condiții mai puțin favorabile, în ce privește vremea de afară, totuși, iubitorii de cultură și de știință s-au mobilizat și au onorat muzeele băimărene cu o participare, de asemenea, spectaculoasă, date fiind condițiile. Pentru a nu exista interpretări, sau estimări mai puțin realiste, la Planetariu, de pildă, biletele gratuite au fost distribuite participanților de către membrii cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Baia Mare, coordonați de către prof. Vasile Pop, iar la muzeul mineralogic, de către personalul propriu de supraveghere. Așa încât, numărând cotoarele de bilete gratuite epuizate, totalul vizitatorilor din noaptea de 17 mai – pe acte – este de 2.000, dintre care 1.200 la Muzeul Județean de Mineralogie și 800 la Planetariul Baia Mare.
Concertul de chitară, susținut de cvartetul de chitară clasică de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca format din: David Orosz, Tudor Bob, Ciurariu Anamaria, Prața Emanuel – a fost, fără îndoială, o surpriză memorabilă, distribuită generos de artiști, deopotrivă vizitatorilor de la Planetariu și de la Muzeul de Mineralogie.
La Planetariu – vernisajul expoziției ”Simboluri Astrale în Arhitectura Tradițională Maramureșeană”, a reprezentat o provocare serioasă pentru public, datorită participării unor experți în domeniul simbolisticii populare și – rând pe rând, aceste simboluri au fost explicate audienței. În plus – autorul fotografiilor și al expoziției – Ilie Tudorel, a oferit publicului și o extensie tematică a expoziției – în formulă digitală, expusă pe ramele digitale, din Digitarium, un grupaj de fotografii, care tematic s-au înscris sub titulatura ”Momente Astrale”, surprinzând aștrii de pe cer și anumite fenomene atmosferice în diverse ipostaze.
Am ales Noaptea Muzeelor 2014, ca moment de anvergură al relansării Observatorului Astronomic Baia Mare, ipostaziindu-l ca spațiu expozițional, în rotondă – și prezentând o spectaculoasă expoziție numită ”CATALOGUL OBIECTELOR MESSIER”. 110 obiecte din spațiul cosmic îndepărtat, sunt documentate și prezentate vizual, fiind tot atâtea ținte de urmărit de acum înainte de la observator – galaxii, nebuloase, roiuri stelare etc. Pentru că în acest an Planetariul sărbătorește 45 de ani de la inaugurarea sa, în 1969, în cupola observatorului, renovată și nerăbdătoare să-și primească publicul la observații, a fost etalată una din lunetele Zeiss, care are aceeași vechime cu a planetariului. Însă cupola nu a putut fi deschisă din cauza vremii nefavorabile.
Însă publicul a avut ocazia, prin filmele documentare, prin lecturile și demonstrațiile susținute de membrii cercului de astronomie, prin expoziția digitală multimedia Windows 2 Universe – Festre spre Univers – să se apropie și mai mult de spectacolul extraordinar pe care îl oferă cosmosul celor care doresc să-l cunoască și să-l înțeleagă.
Muzeul Județean de Mineralogie și Planetariul Baia Mare își exprimă recunoștința pentru interesul și dragostea manifestate de publicul care a ales participarea la acțiunile culturale organizate de acestea.
PS: Aceasta este informarea la cald, urmând ca imaginile și filmul evenimentului să fie oferite în zilele următoare.
Ciprian Crișan – PR
Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)