SCIENCE SMS – COMORILE SOCIETĂȚII ASTRONOMICE REGALE BRITANICE – NOTIȚELE LUI WILLIAM HESCHEL CE DESCRIU DESCOPERIREA PLANETEI URANUS ÎN 1781

COMORILE SOCIETĂȚII ASTRONOMICE REGALE BRITANICE – NOTIȚELE LUI WILLIAM HESCHEL CE DESCRIU DESCOPERIREA PLANETEI URANUS ÎN 1781

Hershel a înregistrat observațiile sale asupra unei noi planete în caietul său de notițe al lunii Martie, 1781: ”o stea ciudată, fie nebuloasă, fie o cometă”, în apropierea stelei Polux.

Observațiile ulterioare au demonstrat că aceasta a fost prima planetă nou descoperită cele clasice fiind cunoscute din timpuri preistorice.

Hershel a încercat să dea acestei noi planete numele de ”Georgium sidus”, adică Steaua lui George, după Regele George al III-lea. Deși această numire l-a făcut favorit în ochii regelui, numele a fost nepopular în afara Angliei. Ulterior, s-a ajuns la un acord pentru numele de ”Uranus”.

Biblioteca și Arhivele Societății Astronomice Regale conțin cărți, imagini și documente semnificative pentru dezvoltarea gândirii științifice în domeniul astronomiei, geofizicii și disciplinelor colaterale.

https://www.youtube.com/watch?v=IH6DxM8D8to

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.